Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι να φάτε για να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer






Photo by Daniel Öberg on Unsplash
Andrew E. Budson, MD
08.05.2020
Health Harvard
Μετάφραση - Απόδοση PsyFit Team

Θα θέλατε να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής βλάβης, της νόσου του Alzheimer και της άνοιας; Ερευνητές από όλο τον κόσμο μελετούν μια ποικιλία διαφορετικών παραγόντων που ενδέχεται να μειώσουν αυτούς τους κινδύνους και να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή.


Τα παλιά νέα: Η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική

Ένας παράγοντας που συγκλίνουν πολλές μελέτες είναι η μεσογειακή διατροφή. Αυτή η διατροφή περιλαμβάνει
ψάρι
ελαιόλαδο
αβοκάντο
φρούτα
λαχανικά
ξηρούς καρπούς
φασόλια
ολικής αλέσεως
κόκκινο κρασί με μέτρο

Τώρα, αν είστε σαν εμένα και σας αρέσουν όλα αυτά τα τρόφιμα, τότε έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να φάτε μια υγιεινή για τον εγκέφαλο διατροφή. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν τρελαίνεστε για τα πάντα στη λίστα, ίσως προτιμάτε να τρώτε μόνο τα πιο σημαντικά συστατικά. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τα βασικά μέρη αυτής της διατροφής για αρκετά χρόνια.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 και ενημερώθηκε το 2018 συνέκρινε υγιείς ηλικιωμένους που ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα με επιπλέον ελαιόλαδο ή επιπλέον ξηρούς καρπούς σε σχέση με μια δίαιτα μειωμένων λιπαρών. Οι ενισχυμένες μεσογειακές ομάδες δίαιτας εξίσου καλά, και και οι δύο είχαν καλύτερα αποτελέσματα γνωστικής απόδοσης από την ομάδα δίαιτας μειωμένων λιπαρών. Καμία μελέτη, ωστόσο, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τα κρίσιμα συστατικά της μεσογειακής διατροφής που την κάνει τόσο καλή για τον εγκέφαλό σας - μέχρι τώρα.


Η νέα μελέτη


Ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας δημοσίευσαν πρόσφατα μια μελέτη που αξιολόγησε τον τρόπο ζωής πάνω από 7.750 συμμετεχόντων που ακολούθησαν για πέντε έως 10 χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να προσδιορίσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και είχαν πραγματοποιήσει γνωστικές εξετάσεις μνήμης, γλώσσας και προσοχής μέσω τηλεφώνου. Χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν τους διατροφικούς παράγοντες που είναι πιο σημαντικοί στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης, καθώς και των διαιτητικών παραγόντων που είναι πιο σημαντικοί για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής μείωσης.

Γνωστική βλάβη έναντι γνωστικής μείωσης/ εξασθένησης
Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να αποδεσμεύσουμε αυτούς τους όρους. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να μάθετε ποιος είναι ο κίνδυνος σας 10 χρόνια από τώρα.

Η γνωστική λειτουργία είναι ένας συντομότερος τρόπος για να πούμε τη σκέψη, τη μνήμη, τη γλώσσα, την προσοχή, τις οπτικοχωρικές και άλλες διανοητικές ικανότητες.
Ο κίνδυνος γνωστικής βλάβης είναι ο κίνδυνος ότι 10 χρόνια από τώρα, η γνωστική λειτουργία σας θα είναι χειρότερη από τους συνομηλίκους σας.
Ο κίνδυνος της γνωστικής μείωσης είναι ο κίνδυνος ότι 10 χρόνια από τώρα, η γνωστική λειτουργία σας θα είναι χειρότερη από ό, τι τώρα.


Το ψάρι σας βοηθά να σκεφτείτε - και διατηρεί τη σκέψη σας δυνατή

Τι βρήκαν οι ερευνητές; Το ψάρι ήταν ο μοναδικός πιο σημαντικός διατροφικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης. Τα λαχανικά ήταν η δεύτερη καλύτερη, και όλα τα άλλα τρόφιμα παρουσίασαν μικρότερα, μη σημαντικά αποτελέσματα. Επιπλέον, από όλα τα τρόφιμα που αξιολογήθηκαν, μόνο τα ψάρια συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής μείωσης. Η κατανάλωση ψαριών μείωσε τον κίνδυνο τόσο της γνωστικής βλάβης όσο και της γνωστικής μείωσης.


Το μάθημα για το σπίτι

Για να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστικής βλάβης και εξασθένησης, φάτε μια μεσογειακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων ψαριών αρκετές φορές την εβδομάδα. Υπάρχουν πολλά καλά ψάρια για φαγητό, όπως σκουμπρί του Ατλαντικού, λαβράκι Μαύρης Θάλασσας, γατόψαρο, μύδια, μπακαλιάρος, καβούρι, καραβίδες, καλκάνι, μπακαλιάρος, αστακός, σολομός, σαρδέλες, χτένια, γαρίδες, πατίνια, σόλα, καλαμάρια, τιλάπια, πέστροφα , και κονσερβοποιημένος ελαφρύς τόνος. Απλά προσέξτε τα ψάρια που μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως ξιφία και τόνο bigeye. Αυτά τα ψάρια πρέπει να τρώγονται μόνο περιστασιακά. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έχει έναν καλό οδηγό για να σας βοηθήσει να γνωρίζετε τα καλύτερα ψάρια για φαγητό.


Η μητέρα σου είχε δίκιο

Σας είπε ποτέ η μητέρα σας ότι το ψάρι ήταν καλό για εσάς; Η δικιά μου ναι. Στην πραγματικότητα, πάντα έλεγε: «Το ψάρι σε βοηθά να σκεφτείς». Το ήξερε, χρειάστηκε μόλις 50 χρόνια η επιστημονική κοινότητα για να τη προφτάσει και να αποδείξει ότι είχε δίκιο.


https://www.health.harvard.edu/blog/what-to-eat-to-reduce-your-risk-of-alzheimers-disease

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυπνία . Μπορώ ν

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *