Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Βία ως Πανδημία

 


Ο χαρακτηρισμός της βίας προς τις γυναίκες ως φαινόμενο πανδημίας είναι ενδεικτικός της διάστασης, της συχνότητας, των πολλών μορφών που παίρνει αλλά και της παγκόσμιας εξάπλωσης της

Αλίκη Ελένη Πουλή, MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.

Το παρόν άρθρο έχει ως σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, να ενημερώσει και να προτρέψει στην αναζήτηση της κατάλληλης βοήθειας και στήριξης σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν βία στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η σημασία που θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση της βίας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται και όποιος κι αν είναι ο προορισμός της.

Η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο ρατσισμού και μίσους απέναντι στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν το φαινόμενο αυτό παγκοσμίως έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας. Μία στις τρεις (1 στις 3) γυναίκες έχει πέσει θύμα κάποιου είδους κακοποίησης (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, αποστερητική, καταχρηστική)

Ο χαρακτηρισμός της βίας προς τις γυναίκες ως φαινόμενο πανδημίας είναι ενδεικτικός της διάστασης, της συχνότητας, των πολλών μορφών που παίρνει αλλά και τη παγκόσμια εξάπλωση της.

Ας σκεφτούμε λοιπόν πως έχουμε το συναπάντημα δύο πανδημιών, της ενδοοικογενειακής βίας και αυτή του νέου ιού. Κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του νέου ιού μια νέα πραγματικότητα έχει διαμορφωθεί σε πολλά οικογενειακά συστήματα, θέτοντας τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες σε επικίνδυνη ζώνη.

Μαζί με τη διασφάλιση της σωματικής υγείας έρχεται και η διασφάλιση / περιφρούρηση της ψυχικής υγείας και από τις δύο αυτές καταστάσεις.

Σε πολλά οικογενειακά συστήματα οι συνθήκες ήταν μέσα στο κύκλο της βίας υπό οποιαδήποτε μορφή (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, αποστέρηση, σεξουαλική, συναισθηματική, καταναγκασμός).

Στα πλαίσια της έκτακτης κατάστασης δημόσιας υγείας που διανύουμε, η παρούσα κατάσταση δύναται να επηρεάσει την άσκηση βίας στο οικογενειακό περιβάλλον ποιοτικά και ποσοτικά. Συνεπώς όταν ένα φαινόμενο, που παγκοσμίως έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πανδημίας, φαίνεται να αλλάζει ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, χρειάζεται ακόμη πιο επιτακτικά το συνδυασμό πρόληψης και αντιμετώπισης.

Εκεί όπου υπάρχει άσκηση βίας είναι το πεδίο, όπου η ανάγκη για αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας. Η άμεση επικοινωνία και αναζήτηση εξειδικευμένης βοήθειας και υποστήριξης είναι η επί της ουσίας αντιμετώπιση.

Τι είναι το Σύνδρομο των Κακοποιημένων Γυναικών;

Πολλές γυναίκες που έχουν γίνει δέκτες οποιασδήποτε μορφής κακοποίησης τείνουν να μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την πολυετή και ενδελεχή έρευνα της Dr. Lenore Walker, οι γυναίκες θύματα κακοποίησης μοιράζονται τα παρακάτω:

  • Μαθημένη αβοηθητότητα, όπου τα θύματα δεν έχουν τον έλεγχο γι αυτό που τους έχει συμβεί και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τρόπος να δραπετεύσουν από την κακοποιητική σχέση ή κατάσταση.
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, προερχόμενη από την αποδοχή της επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς του θύτη ως προς την αναξιότητα της ύπαρξης τους.
  • Έλλειψη/ διαταραχή λειτουργικότητας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ανικανότητα να φέρουν σε πέρας συμπεριφορά με κάποιο στόχο.

  • Απώλεια της υπόθεσης ότι κάποιος είναι άτρωτος και ασφαλής. Καθώς πεποιθήσεις όπως «Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα» ή «Αυτό δεν θα συμβεί σε μένα» καταρρίπτονται από την βίαιη και κακοποιητική συμπεριφορά/ κατάσταση.
  • Φόβος και πανικός, σαν αντιδράσεις απέναντι στο θύτη με βάση προηγούμενες εμπειρίες κακοποίησης και βίας.
  • Θυμός και οργή.
  • Μειωμένες εναλλακτικές, όπου τα θύματα αδυνατούν να δουν ή να εξερευνήσουν εναλλακτικές διεξόδους από τη κατάσταση κακοποίησης. Για παράδειγμα με την έξοδο από τη κακοποιητική σχέση. Αντίθετα τα θύματα προσπαθούν να εστιάσουν σε ενέργειες επιβίωσης μέσα σε αυτήν.
  • Ο κύκλος της βίας- κακοποίησης με βάση τη καλή και κακή εικόνα του θύτη αποτελεί μια παγίδα για τα θύματα. Ο θύτης στην αρχή έχει δείξει μια καλή, στοργική και δοτική συμπεριφορά. Στη συνέχεια μπορεί να υπάρξει η φάση σταδιακής πίεσης, η οποία περιλαμβάνει λεκτική και συναισθηματική βία. Όταν ξεσπάσει το οξύ περιστατικό βίας, τα θύματα ήδη έχουν εμπλακεί συναισθηματικά με το θύτη και έτσι η έξοδος από τη κακοποιητική κατάσταση δεν μοιάζει να είναι επιλογή. Η έντονη πίστη ότι ο θύτης θα επανέλθει στη πρότερη καλή του εικόνα είναι συνήθως αυτή που παγιδεύει τα θύματα και τα αποτρέπει από την αναζήτηση πραγματικής διαφυγής.
  • Υπερεγρήγορση σε ερεθίσματα που υποδεικνύουν επερχόμενο κίνδυνο. Τα θύματα ευαισθητοποιούνται στην ανίχνευση επερχόμενου κινδύνου, με αποτέλεσμα να παρατηρούν μικρές ή ανεπαίσθητες αλλαγές στην όψη και λεκτική ή μη λεκτική συμπεριφορά του θύτη.
  • Μεγάλη ανοχή σε γνωστική ανακολουθία, όπου τα θύματα εκφράζουν ταυτόχρονα δύο πεποιθήσεις ή στάσεις, οι οποίες είναι αντίθετες μεταξύ τους όπως «Ο σύντροφός μου γίνεται βίαιος μόνο όταν πίνει» ενώ ταυτόχρονα περιγράφουν ένα περιστατικό βίας κατά το οποίο ο θύτης ήταν νηφάλιος.


"Μίλα, αναζήτησε βοήθεια, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ!"

Σημαντικοί σύνδεσμοι Άμεσης Βοήθειας:

Γραμμή SOS 15900 email: sos15900@isotita.gr http://womensos.gr/en/15900-24ori-tilefoniki-grammi-2/

Ελληνική Αστυνομία 100 http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=2030&Itemid=421&lang

Βιβλιογραφία
“A/RES/48/104 – Declaration on the Elimination of Violence against Women”. United Nations General Assembly.
Bitzer (2015) The pandemic of violence against women – the latest chapter in the history of misogyny. The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, 02 January 2015, Vol.20(1), pp.1-3
McMillion, R (2009). A brutal pandemic: ABA urges passage of measure aimed at curbing violence against women worldwide ABA Journal, Vol.95
Moradian, Azad (10 September 2010). “Domestic Violence against Single and Married Women in Iranian Society”. Tolerancy.org. The Chicago School of Professional PsychologyArchived from the original on 25 April 2012. Retrieved 1 March 2015.

Walker, L. E. (2006), Battered Woman Syndrome. Annals of the New York Academy of Sciences, 1087: 142–157. doi:10.1196/annals.1385.023

World Health Organization (April, 2020) Human Reproduction Programme , COVID-19 and violence against women, https://www.who.int/reproductivehealth/topics/violence/en/


Τροποποιημένο από ygeiamou.gr, δημοσίευση 15/04/2020

Πρώτη δημοσίευση "Σύνδρομο Κακοποιημένων Γυναικών": maxmag.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *