Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μικρές Ιστορίες του ψυχοθεραπευτή Whot Dostone: Η αλήθεια κρατάει το κλειδί

 



Γράφει η κυρία Αλίκη Ελένη Πουλή, MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.

Ο Whot Dostone είναι ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής και διατηρεί ένα μικρό, ζεστό και φωτεινό γραφείο σε μια συνοικία κοντά στο κέντρο του Λονδίνου. Από πολύ μικρός παρατηρούσε προσεκτικά τον κόσμο γύρω του και είχε αυθεντικό ενδιαφέρον να αφουγκράζεται τις διαφορετικές οπτικές των ανθρώπων που συναντούσε.  


Ο Edmond, πλησίαζε τα 49, ήταν προκλητικός και παιδιόθεν αμφισβητίας σε κάθε μορφή ορίου. 

Το όριο ήταν εκεί για να ξεπεραστεί, μόνο έτσι εξηγούσε στο μυαλό του τη παρουσία και τον λόγο ύπαρξης των ορίων. 

Πάντα έντονος και στομφώδης, οι εκφράσεις και οι κινήσεις του εξαιρετικά θεατρικές.

Κάποια ημέρα μπήκε στο γραφείο του θεραπευτή του, εμφανώς έτοιμος να κάνει εντυπωσιακή είσοδο όπως συνήθιζε. 

Κάθεται και βυθίζεται στη πολυθρόνα. Απέναντι ο Whot ισιώνει τα γυαλιά του:

Ο Edmond με σοβαρό και συνάμα υποτιμητικό ύφος ρωτά τον Whot

-Και που ξέρεις ότι σου λέω την αλήθεια τόσο καιρό;

Ο Whot σαν να περίμενε καιρό αυτή την ερώτηση του απαντά

-Edmond δεν ξέρω αλλά γνωρίζω καλά ποιος θα είχε όφελος από την αλήθεια.


Ο Edmond σάστισε, ανακάθισε μπροστά στη πολυθρόνα και κοίταξε τα χέρια του σαν να τα γνώριζε πρώτη φορά. 

Εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να πέταξε από πάνω του τις πανοπλίες που κουβαλούσε για να μην αντιμετωπίζει αυτό που αισθανόταν και άρχισε να μιλά για τα αληθινά του συναισθήματα, τους φόβους, τις σκέψεις και τον πόνο που αισθανόταν. 

Ο πόνος που ένιωθε του είχε δώσει τα κλειδιά από λάθος δωμάτια. Δωμάτια θορυβώδη χωρίς περιεχόμενο, με βαριές πόρτες επιβλητικές αλλά εκκωφαντικά άδεια. 

Ο Edmond βρήκε το κλειδί του σωστού δωματίου και η θεραπεία αποτέλεσε το κατάλληλο όχημα για το προορισμό του. Τώρα ο προορισμός του, ξεπρόβαλλε καθαρά μπροστά του, να βρει τον αυθεντικό εαυτό του. 


*Οι μικρές ιστορίες του Whot είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας, η περιγραφή των χαρακτήρων και τα ονόματά τους είναι φανταστικά και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική. Το παρόν κείμενο δεν προορίζεται για θεραπευτική χρήση. Αποτελεί μια λογοτεχνική προσέγγιση της ψυχοθεραπείας. Το παρόν αποτελεί έργο αποκλειστικής πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσιεύση χωρίς την προηγούμενη έγκριση του δημιουργού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συμπτώματα Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ενήλικες

  Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash Επιμέλεια Ψ Fitness Team Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες συχνά φαίνεται διαφορετική από τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα της ΔΕΠΥ ενηλίκων περιλαμβάνουν: Πρόβλημα με την προσοχή σε δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση, συνομιλίες και διαλέξεις Αποσπάση προσοχής από άσχετες σκέψεις Συχνές διακοπές συνομιλητών κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου  Αποτυχία ολοκλήρωσης εργασιών, ακόμη και αυτών που είναι απλές Παράβλεψη λεπτομερειών, με αποτέλεσμα απρόσεκτα λάθη και ελλιπή εργασία Κακές οργανωτικές δεξιότητες Απροσεξία και απώλεια ή εσφαλμένη τοποθέτηση αντικειμένων Αναβλητικότητα Συχνή δυσκολία συνέπειας σε καθορισμένες συναντήσεις ή προθεσμίες  Έκφραση σχολίων που μπορεί να είναι αγενή ή ανακριβή χωρίς προηγούμενη σκέψη  Απερίσκεπτη ή παρορμητική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πιθανές συνέπειες  Υπερευαισθησία στην κριτική Συνεχής αναστάτωση ή υπερένταση Συχν...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024

  Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Α...

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυ...

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *