Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμπτώματα Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ενήλικες

 

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Επιμέλεια Ψ Fitness Team

Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες συχνά φαίνεται διαφορετική από τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα της ΔΕΠΥ ενηλίκων περιλαμβάνουν:


  • Πρόβλημα με την προσοχή σε δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση, συνομιλίες και διαλέξεις
  • Αποσπάση προσοχής από άσχετες σκέψεις
  • Συχνές διακοπές συνομιλητών κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου 
  • Αποτυχία ολοκλήρωσης εργασιών, ακόμη και αυτών που είναι απλές
  • Παράβλεψη λεπτομερειών, με αποτέλεσμα απρόσεκτα λάθη και ελλιπή εργασία
  • Κακές οργανωτικές δεξιότητες
  • Απροσεξία και απώλεια ή εσφαλμένη τοποθέτηση αντικειμένων
  • Αναβλητικότητα
  • Συχνή δυσκολία συνέπειας σε καθορισμένες συναντήσεις ή προθεσμίες 
  • Έκφραση σχολίων που μπορεί να είναι αγενή ή ανακριβή χωρίς προηγούμενη σκέψη 
  • Απερίσκεπτη ή παρορμητική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πιθανές συνέπειες 
  • Υπερευαισθησία στην κριτική
  • Συνεχής αναστάτωση ή υπερένταση
  • Συχνό αίσθημα βαρεμάρας ή γρήγορη απώλεια ενδιαφέροντος 

Συμβουλές αυτοδιαχείρισης και αυτοφροντίδας για τη ΔΕΠΥ ενηλίκων

Η ΔΕΠΥ μπορεί να επηρεάσει διαφορετικούς τομείς της ζωής - την οικογένεια, την καριέρα και τις σχέσεις. Ακολουθούν μερικές στρατηγικές αυτο-φροντίδας που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή.


Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Φροντίστε να ασκείστε τακτικά για να εξισορροπήσετε τη νευρικότητα και την επιπλέον ενέργεια. Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά και ελέγξτε την πρόσληψη ζάχαρης για να διαχειριστείτε τις εναλλαγές της διάθεσης.


Επίσης, προσπαθήστε να κοιμάστε επτά έως οκτώ ώρες για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, παραγωγικοί και σε συνέπεια με τις ευθύνες ή τις υποχρεώσείς σας.


Αναπτύξτε Δεξιότητες Διαχείρισης Χρόνου

Για να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και οργανωμένοι, ορίστε προθεσμίες για όλες τις εργασίες, συμπεριλαμβανομένων και των μικρότερων. Χρησιμοποιήστε ξυπνητήρια και υπενθυμίσεις, κάντε τακτικά διαλείμματα και δώστε προτεραιότητα σε εργασίες που έχουν στενά χρονικά περιθώρια.


Εξασκήστε την επικέντρωση στο παρόν

Δοκιμάστε ασκήσεις ενσυνειδητότητας, οι οποίες βοηθούν να προσγειωθείτε στο παρόν. Η επικέντρωση στο εδώ και τώρα βοηθά στη διαχείριση της συναισθηματικής φόρτισης και των γρήγορων ρυθμών που λειτουργεί το μυαλό. Με τη τακτική εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορείτε να φτιάξετε "παράθυρα παύσης" στα έντονα συναισθήματα, τις καταιγιστικές σκέψεις και το ανήσυχο σώμα. 


Καλλιεργήστε τις σχέσεις σας

Αφιερώστε χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους. Ασχοληθείτε μαζί τους κάνοντας διασκεδαστικές δραστηριότητες, ακούστε τους και προσπαθήστε να μην τους διακόπτετε όταν μιλούν. 


Πηγές

  1. Centers for Disease Control and Prevention. (2020, Oct. 23). What is ADHD? Retrieved from https://www.cdc.gov/ncbddd/adhd/facts.html
  2. CHADD. Diagnosis of ADHD in Adults. Retrieved from https://chadd.org/for-adults/diagnosis-of-adhd-in-adults/

*Το παρόν δεν υποκαθιστά διάγνωση ή θεραπευτική παρέμβαση. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες ψυχικής υγείας, απευθυνθείτε σε ειδικούς ψυχικής υγείας που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα του Ψυχιάτρου ή Ψυχολόγου, ώστε να λάβετε τη κατάλληλη για εσάς θεραπεία.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024

  Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Α...

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυ...

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *