Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέος Χρόνος: Tι σηματοδοτεί για την ψυχολογία

 


Γράφει η κυρία Αλίκη Ελένη Πουλή, MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.

Από την απαρχή της καθιέρωσης των γιορτών, η έλευση του νέου χρόνου εορταζόταν ξέφρενα, πανηγυρικά και με μεγάλη προσμονή για ένα καλύτερο ημερολογιακό και όχι μόνο έτος.

Σημασία Νέου Χρόνου

«Πάει ο παλιός ο χρόνος, γέρε χρόνε φύγε τώρα… ήρθε ο Νέος με τα δώρα, ας γιορτάσουμε παιδιά…». Νέα αρχή, νέο έτος, νέες επιθυμίες, πολλές ευχές, πολλοί στόχοι, πολλές προσδοκίες, νέα ξεκινήματα, νέες επιτυχίες… όλα νέα και πολλά… Η ελπίδα που σχεδόν πάντα συνοδεύει τον ερχομό του νέου έτους, συχνά φέρνει στις βαλίτσες του άγχος, αβεβαιότητα και υπερβολή.

Ο χρόνος είναι σχετικός και βέβαια δεν κουβαλάει ό,τι του φορτώνει ο καθένας από εμάς. Αντίθετα είναι ένα άγραφο χαρτί, για την ακρίβεια 365 άγραφες σελίδες (366 στα δίσεκτα έτη). Σε αυτές τις νέες άγραφες σελίδες ο καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να «γράψει» τη δική του ετήσια ιστορία, τις δικές του επιθυμίες, στόχους, όνειρα και ξεκινήματα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει βαλίτσες με άγχος αλλά βαλίτσα με 365/366 άγραφες σελίδες. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το νέο έτος είναι αυτός που θα μας προκαλέσει άγχος και όχι ο νέος χρόνος. Η τάση για σύγκριση με τους γύρω μας κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των εορτών καθώς υπάρχει περισσότερος χρόνος για κοινωνικές συναναστροφές και οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι αναπόσπαστο κομμάτι των συναντήσεων με τα αγαπημένα πρόσωπα. Βέβαια ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι μια σημαντική και χρήσιμη διεργασία. Αρκεί να κάνουμε το δικό μας απολογισμό και όχι αυτό που λέμε συγκριτικό απολογισμό, συγκρίνοντας δηλαδή τον εαυτό μας με τους άλλους. Ο δικός μας απολογισμός εστιάζει στο να επανακαθορίσουμε και να αξιολογήσουμε το πού βρισκόμαστε με βάση την προσωπική μας «πυξίδα», αλλά και το πού θέλουμε να πάμε.



Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα την έλευση του νέου χρόνου;

Η ατμόσφαιρα των ημερών πολλές φορές κάνει επιτακτική την ανάγκη να θέσουμε μεγάλους στόχους, φιλόδοξες επιθυμίες και πολλές επιτυχίες. Σε διαφορετική περίπτωση νιώθουμε πως δεν είμαστε επαρκείς ή αρκετά αισιόδοξοι.

Οι αποφάσεις/στόχοι για τη Νέα Χρονιά (New Year’s Resolutions) συνήθως μονοπωλούν τις συζητήσεις και οι συγκρίσεις στόχων γίνονται πάνω στην ανταλλαγή των ευχών. Οι αποφάσεις/στόχοι για το νέο χρόνο είναι επίσης μια διεργασία, η οποία για πολλούς ανθρώπους είναι βοηθητική και χρήσιμη.

Ωστόσο, η σύγκριση στόχων αλλά και οι υψηλοί στόχοι συχνά σχετίζονται με άγχος, δυσφορία και στεναχώρια. Θέτοντας κανείς αποφάσεις/στόχους για το νέο χρόνο, βασιζόμενος στη προσωπική του πορεία αλλά και τις δυνατότητες που έχει διαθέσιμες στο παρόν, σίγουρα θα τον/τη βοηθήσουν να γράψει τη δική του ετήσια «ιστορία» με λιγότερο άγχος και αίσθημα αποτυχίας.

Κάνοντας το προσωπικό μας απολογισμό ή ανασκόπηση, δεχόμαστε όσα κατακτήσαμε, επιλέξαμε, μας έκαναν χαρούμενους ή απλά συνέβησαν. Χωρίς διακρίσεις, αποδεχόμαστε και όλα όσα μας στεναχώρησαν, μας απογοήτευσαν και μας βγάλανε από τη πορεία μας. Γιατί κάθε χρόνο περασμένο ή ερχόμενο έχουμε σύντροφο τον εαυτό μας και συνοδοιπόρο τις καλές και τις κακές στιγμές, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, τους μικρούς εκπληρωμένους στόχους και τους πιο μεγάλους και όλα αυτά μας κάνουν ξεχωριστούς κάθε έτος.

Κάθε στιγμή μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή ή μια καλύτερη συνέχεια για τον εαυτό μας με αυτοπεποίθηση, προσήλωση στους στόχους και αποδοχή. Ο χρόνος αλλάζει μια φορά το χρόνο, εμείς έχουμε τη δυνατότητα να πλησιάζουμε στους στόχους μας κάθε ημέρα και από λίγο.

Πρώτη δημοσίευση: maxmag.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συμπτώματα Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ενήλικες

  Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash Επιμέλεια Ψ Fitness Team Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες συχνά φαίνεται διαφορετική από τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα της ΔΕΠΥ ενηλίκων περιλαμβάνουν: Πρόβλημα με την προσοχή σε δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση, συνομιλίες και διαλέξεις Αποσπάση προσοχής από άσχετες σκέψεις Συχνές διακοπές συνομιλητών κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου  Αποτυχία ολοκλήρωσης εργασιών, ακόμη και αυτών που είναι απλές Παράβλεψη λεπτομερειών, με αποτέλεσμα απρόσεκτα λάθη και ελλιπή εργασία Κακές οργανωτικές δεξιότητες Απροσεξία και απώλεια ή εσφαλμένη τοποθέτηση αντικειμένων Αναβλητικότητα Συχνή δυσκολία συνέπειας σε καθορισμένες συναντήσεις ή προθεσμίες  Έκφραση σχολίων που μπορεί να είναι αγενή ή ανακριβή χωρίς προηγούμενη σκέψη  Απερίσκεπτη ή παρορμητική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πιθανές συνέπειες  Υπερευαισθησία στην κριτική Συνεχής αναστάτωση ή υπερένταση Συχν...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024

  Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Α...

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυ...

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *