Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς ένα «Ενεργητικό Στυλ Αντιμετώπισης» Βοηθά τις Νέες Μητέρες να Αντιμετωπίσουν Το Στρες της Γονεϊκότητας

 


Μετάφραση- Επιμέλεια Ψ Fitness Team

Οι ερευνητές ανέφεραν στοιχεία από τον εγκέφαλο που υποδηλώνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο μια νέα μητέρα αντιμετωπίζει τα νέα γονικά της καθήκοντα και τη φροντίδα του βρέφους της μπορεί να συμβάλει στη δική της ψυχική υγεία καθώς και σε καλύτερα αποτελέσματα στο παιδί της.

Η μελέτη διεξήχθη έχοντας κατά νου τα γνωστά στρες της επιλόχειας περιόδου. Αυτά κυμαίνονται από δυσκολίες στον τοκετό και τη σωματική φροντίδα του νεογέννητου (συμπεριλαμβανομένου του άγχους του θηλασμού) έως αλλαγές στον τρόπο ζωής της μητέρας που προκαλούνται από λιγότερο χρόνο για αυτοφροντίδα, καριέρα, φίλους ή δραστηριότητες αναψυχής. Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, άλλοι μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στο μεταγεννητικό στρες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών δυσκολιών, των επισφαλών περιβαλλόντων, της βίας, της απομόνωσης και της περιορισμένης κοινωνικής υποστήριξης. Η επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, επηρεάζει έως και μία νέα μητέρα στις επτά.


«Δεν επηρεάζονται όλες οι μητέρες εξίσου από τις απαιτήσεις της πρώιμης περιόδου μετά τον τοκετό, ενώ ορισμένες επιδεικνύουν ισχυρή ανθεκτικότητα», γράφουν οι συγγραφείς μιας εργασίας στο Scientific Reports που κοινοποιεί τα αποτελέσματα της μελέτης. «Για να υποστηρίξουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι κάνει τις μητέρες περισσότερο ή λιγότερο ευάλωτες στο άγχος και τι τις κάνει περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικές».


Μια ομάδα με επικεφαλής την Pilyoung Kim, Ph.D., Ανεξάρτητη Ερευνήτρια BBRF 2017 στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ, εστίασε σε αυτό που ονόμασαν «στυλ αντιμετώπισης», αναφερόμενος σε στρατηγικές αντιμετώπισης που βοηθούν τα άτομα να διαχειριστούν αρνητικά συναισθήματα και άγχος.


Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 77 μητέρες ηλικίας 18-40 ετών που γέννησαν υγιή βρέφη μετά από τελειόμηνη εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές. Καμία από τις μητέρες δεν είχε ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων εκτός από κατάθλιψη και άγχος, και οι περισσότερες δεν εμφάνιζαν σοβαρά επίπεδα σε καμία από τις δύο ασθένειες τη στιγμή της μελέτης. Οι μητέρες με πολύ υψηλό εισόδημα αποκλείστηκαν για να τονιστεί ο αντίκτυπος του τοκετού σε γυναίκες με οικονομικά μέσα κοντά στον εθνικό μέσο όρο.


Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δέχθηκαν μια επίσκεψη στο σπίτι από τουλάχιστον δύο μέλη της ερευνητικής ομάδας, τα οποία συνέλεξαν δημογραφικές πληροφορίες, έκαναν συνεντεύξεις, έδωσαν στις μητέρες λεπτομερή ερωτηματολόγια και κατέγραψαν τους ήχους κλάματος των βρεφών τους.


Τα στυλ αντιμετώπισης αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας μια έρευνα 28 σημείων που θέτει ερωτήσεις σχετικά με το πώς οι μητέρες αντιμετώπισαν το άγχος σε διαφορετικές πτυχές της ζωής τους, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των νεογνών τους. Οι διάφορες στρατηγικές και συμπεριφορές ομαδοποιήθηκαν σε στυλ «ενεργητικής αντιμετώπισης» και «παθητικής αντιμετώπισης».


Τα ενεργητικά στυλ αντιμετώπισης περιλάμβαναν 

-συνειδητές προσπάθειες αντιμετώπισης αντιξοοτήτων

-αναζήτηση ή λήψη συναισθηματικής υποστήριξης 

-επαναπλαισίωση προβληματικών καταστάσεων ως μέσο προσπάθειας διαχείρισης σχεδίαση βημάτων επίλυσης, χιούμορ

-τάση αποδοχής παρά άρνησης του προβλήματος

-ικανότητα απόσπασης προσοχής, κατά καιρούς, από ένα παρόν φορτίο ή πρόβλημα

-επίκληση στα θρησκευτικά συναισθήματα, άσκηση πνευματικότητας ως μέσο υποστήριξης. 


Τα παθητικά στυλ αντιμετώπισης περιελάμβαναν 

-την άρνηση των προβλημάτων

-τη χρήση ουσιών

-την απεμπλοκή από τα προβλήματα

-την ενοχοποίηση του εαυτού.


Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη δώσει στοιχεία ότι η ενεργητική αντιμετώπιση είναι πιο πιθανό να σχετίζεται με καλύτερες απαντήσεις στο στρες και η τρέχουσα μελέτη επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα. «Πιο ενεργητικά στυλ αντιμετώπισης σε σύγκριση με τα παθητικά σχετίζονται με προσαρμοστικά ψυχολογικά αποτελέσματα στις μητέρες», ανέφερε η ομάδα.

Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν πιο ενεργητικές στρατηγικές αντιμετώπισης εμφάνισαν αξιοσημείωτα αυξημένες εγκεφαλικές αποκρίσεις στον ήχο των βρεφών που κλαίνε—τα δικά τους μωρά, αλλά και εκείνων που δεν γνώριζαν. Η αυξημένη ανταπόκριση εμφανίστηκε σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται κριτικά στα κίνητρα και στη ρύθμιση των συναισθημάτων, διαπίστωσαν οι ερευνητές (η μέλαινα ουσία, η πρόσθια έλικα και η κάτω μετωπιαία έλικα).

Η ομάδα ανέφερε επίσης ότι η αυξημένη ενεργοποίηση του εγκεφάλου στον μεσεγκέφαλο και την πρόσθια έλικα σχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα μητρικής ευαισθησίας που παρατηρήθηκαν καθώς αλληλεπιδρούσαν με τα βρέφη τους.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πιο ενεργητικοί τρόποι αντιμετώπισης σχετίζονταν συγκεκριμένα με χαμηλότερο άγχος, μειωμένα καταθλιπτικά συμπτώματα και άγχος γονεϊκότητας. Έτσι, κατέληξε η ομάδα, «τα ευρήματα παρέχουν υποστήριξη για τη χρήση πιο ενεργητικών μορφών αντιμετώπισης από τις μητέρες για την προώθηση της νευρικής ανθεκτικότητας και της συμπεριφοράς για μια θετική μετάβαση στη γονεϊκότητα».


Πηγή: Brain & Behavior Research Foundation

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *