Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φτιάχνοντας μικρό χάρτη ψυχολογικής ανθεκτικότητας

Photo by AP

Ψ Fitness Team

Αλίκη Ελένη Πουλή, MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.

Σκεφτείτε μια στιγμή που τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη εβδομάδα -να έχουν προκύψει πολλά μικρά πράγματα για παράδειγμα καβγάς με τον/την σύντροφό σου, πιεστικές προθεσμίες στη δουλειά, αναμονή αποτελεσμάτων εξετάσεων. Ή μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός όπου τα πράγματα δυσκόλεψαν και αισθανθήκατε ότι δεν θα καταφέρετε να τα αντιμετωπίσετε.

-Συμπληρώστε τη κατάσταση που βρισκόσασταν

-Ποιο ήταν το συναίσθημα που αισθανθήκατε;


-Τώρα σκεφτείτε τι πράγματα κάνετε ή κάνατε στο παρελθόν για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις δυσκολίες.



Είναι η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας και να αξιολογήσουμε εκ νέου, ποια είναι τα πράγματα που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις στιγμές.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες μας είναι εξίσου σημαντικές με αυτές των άλλων ανθρώπων και δε πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας, ειδικά σε περιόδους ή καταστάσεις που αισθανόμαστε πιο πιεσμένοι ή ευάλωτοι.

Η επανάληψη των πραγμάτων ή συμπεριφορών που μας έχουν βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στο παρελθόν ή ανακαλύψαμε ότι μας βοηθούν στο παρόν, θα μας κρατήσει και θα μας δώσει ώθηση να πάμε μπροστά.

Έτσι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αβέβαιες ή δύσκολες συνθήκες, θα είμαστε καλύτερα "εξοπλισμένοι" να διασχίσουμε κι αυτή τη διαδρομή.

Αν κάνετε αυτή την άσκηση σε ομάδα, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με ποιον τρόπο αυτά που έχετε περιγράψει σας έχουν βοηθήσει, τι σας προσφέρουν καθώς και να ακούσετε τι βρήκαν, τα άλλα μέλη, βοηθητικό.

Τις δυσκολίες μου κάνω στίχους και τις τραγουδώ 


Επικοινωνήστε μαζί μας


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *