![]() |
Photo by AP |
Ψ Fitness Team
Αλίκη Ελένη Πουλή, MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.
Σκεφτείτε μια στιγμή που τα πράγματα έγιναν δύσκολα. Μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη εβδομάδα -να έχουν προκύψει πολλά μικρά πράγματα για παράδειγμα καβγάς με τον/την σύντροφό σου, πιεστικές προθεσμίες στη δουλειά, αναμονή αποτελεσμάτων εξετάσεων. Ή μπορεί να είναι ένα συγκεκριμένο γεγονός όπου τα πράγματα δυσκόλεψαν και αισθανθήκατε ότι δεν θα καταφέρετε να τα αντιμετωπίσετε.
-Συμπληρώστε τη κατάσταση που βρισκόσασταν
-Ποιο ήταν το συναίσθημα που αισθανθήκατε;
-Τώρα σκεφτείτε τι πράγματα κάνετε ή κάνατε στο παρελθόν για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις δυσκολίες.
Είναι η ευκαιρία να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας και να αξιολογήσουμε εκ νέου, ποια είναι τα πράγματα που μας βοηθούν να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις στιγμές.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες μας είναι εξίσου σημαντικές με αυτές των άλλων ανθρώπων και δε πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής μας, ειδικά σε περιόδους ή καταστάσεις που αισθανόμαστε πιο πιεσμένοι ή ευάλωτοι.
Η επανάληψη των πραγμάτων ή συμπεριφορών που μας έχουν βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στο παρελθόν ή ανακαλύψαμε ότι μας βοηθούν στο παρόν, θα μας κρατήσει και θα μας δώσει ώθηση να πάμε μπροστά.
Έτσι όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αβέβαιες ή δύσκολες συνθήκες, θα είμαστε καλύτερα "εξοπλισμένοι" να διασχίσουμε κι αυτή τη διαδρομή.
Αν κάνετε αυτή την άσκηση σε ομάδα, θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε με ποιον τρόπο αυτά που έχετε περιγράψει σας έχουν βοηθήσει, τι σας προσφέρουν καθώς και να ακούσετε τι βρήκαν, τα άλλα μέλη, βοηθητικό.
Τις δυσκολίες μου κάνω στίχους και τις τραγουδώ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου