Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

 

Photo by Kieran White on Unsplash


«Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν;

Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής.

Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα.

Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;».

Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό.

Τι κάνουμε συνήθως;

Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε τους δρόμους και θα προσπαθήσουμε να τους ευχαριστήσουμε όλους οικογένεια, φίλους και γνωστούς.

Θα πάμε παντού, θα έρθουν όλοι στο σπίτι μας, θα ψάξουμε να βρούμε τρόπους και ώρες. Θα κάνουμε ολόκληρο πρόγραμμα, ίσως και να προβληματιστούμε ώστε όλοι να ικανοποιηθούν.

Στο τέλος βέβαια δεν θα είναι όλοι ικανοποιημένοι… κάποιος θα ήθελε να μας δει περισσότερο, κάποιος θα έχει παράπονο, κάποιος θα παρεξηγηθεί.

Και το πιθανότερο ίσως εμείς οι ίδιοι, να μην έχουμε χαρεί και χαλαρώσει πραγματικά, αυτές τις μέρες.

Ίσως, όλη αυτή η υπερπροσπάθεια να μας βρει εξουθενωμένους, απογοητευμένους με περισσότερο άγχος, πίεση και ενοχές.

Αν είναι το άγχος της καθημερινότητας με τα ραντεβού για δουλειά, τις πολλές υποχρεώσεις και τη χρονική βιάση να στολιστεί με λαμπιόνια και χριστουγεννιάτικα τραγούδια δώσουν τη θέση τους σε άγχος ευχαρίστησης των άλλων, διλήμματα και πιεστικές συναντήσεις, τότε μάλλον πρέπει να σταθούμε και να σκεφτούμε…

Τι πραγματικά είναι οι γιορτές; Οι γιορτές δεν είναι απλά  οι πιεστικές μας υποχρεώσεις στολισμένες με χριστουγεννιάτικη περιβολή, αλλά μια ευκαιρία επανακαθορισμού χαλάρωσης ζεστασιάς και ανταλλαγής αγάπης και όμορφων στιγμών.

Τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά;

Δεν υπάρχει μια τέλεια λύση σε αυτό το δίλημμα. Κι αυτό γιατί ό,τι και να επιλέξετε κανείς δεν σας εγγυάται την ικανοποίηση είτε της οικογένειας είτε των φίλων.

Αυτό όμως που σίγουρα μπορούμε να ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα είναι η δική μας ανάγκη.

Τι θα ήταν αυτό που θα μας έκανε να αισθανθούμε χαρά, ικανοποίηση, ζεστασιά, ηρεμία; Που θα θέλαμε να είμαστε, με ποιά άτομα νιώθουμε όμορφα;

Κάποιες φορές αυτό το βρίσκουμε στο σπίτι με την οικογένεια μας, κάποιες φορές με πολύ κοντινούς φίλους.

Βάλτε τις προτεραιότητες σας αξιολογήστε τι θα σας έκανε πιο χαρούμενους και θα σας έφερνε πιο κοντά με την ηρεμία και τη ζεστασιά των ημερών… τι θα φόρτιζε τις ψυχικές σας μπαταρίες.

Αν κρίνετε διαμοιράστε το χρόνο σας και συνδυάστε και τις δύο επιλογές. Θέστε τα όρια σας στην ανάγκη για ευχαρίστηση των άλλων με ευγενικό και σαφή τρόπο.

Κοιτάζουμε λοιπόν τις προτεραιότητες μας και τις ανάγκες μας. Κι αν αυτές μπορούν να συνδυαστούν κι αυτό μας ικανοποιεί, μας ηρεμεί και αφήνει το μοίρασμα μας με τους άλλους εκείνες τις μέρες να γίνει ουσιαστικό, όμορφο και ζεστό.

Η ζωή μας είναι καθημερινά γεμάτη με διλήμματα όμως τέλειες απαντήσεις δεν υπάρχουν, μόνο επιλογές. Η επιλογή μας σε αυτό το δίλημμα είναι αυτή που θα μας έκανε να νιώθουμε αληθινά όμορφα είτε είναι με την οικογένεια μας είτε με τους φίλους μας.

Γιορτές: «Ανανεώσιμη πηγή ενέργειας»

Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για παράταση του ποιοτικού μας χρόνου. Ποιοτικός χρόνος με ανθρώπους που αγαπάμε, που μοιραζόμαστε κοινές εμπειρίες, μυρωδιές γεύσεις συναισθήματα, που ερχόμαστε πιο κοντά, που απολαμβάνουμε μαζί τους.

Παράλληλα είναι ποιοτικός χρόνος με τον εαυτό μας να χαλαρώσουμε, να ανασυγκροτηθούμε να ξεχαστούμε και να ανανεώσουμε την ενέργεια μας.

Σε αυτό το χρόνο λοιπόν οι ενοχές η πίεση και το άγχος να ικανοποιήσουμε όλους τους άλλους δεν είναι ανάγκη να πιάσουν κεντρική θέση.

Άλλωστε οι φίλοι ή η οικογένεια σας, που σας αγαπούν πραγματικά θα χαρούν με όποια σας επιλογή αρκεί να σας δουν ευχαριστημένους με αυτή.

Αυτές τις γιορτές ας ανταλλάξουμε αγάπη, ευχές, ήρεμες στιγμές με ζεστασιά κατανόηση και σεβασμό στον εαυτό μας και τους γύρω μας. Ας αφήσουμε στην άκρη τις ενοχές, τις συγκρίσεις και το άγχος ευχαρίστησης.

*Η κ. Αλίκη Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dip, MSc Ψυχιατρική

Πρώτη δημοσίευση: ygeiamou.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *