Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πως η προσαρμογή πρόσληψης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στη μεταβλητότητα της διάθεσης στη Διπολική Διαταραχή


Photo by Jené Stephaniuk on Unsplash

Ερεύνα- Επιμέλεια Ψ Fitness Team

Πρόσφατη τυχαιοποιημένη, τροποποιημένη διπλά τυφλή μελέτη του Πανεπιστημίου Penn αναφέρει ότι η προσαρμογή πρόσληψης ωμέγα- 6 λιπαρών οξέων και αύξηση πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσα από μια διαιτητική παρέμβαση, συμπληρωματική με τη συνήθη ενδεδειγμένη φροντίδα (φαρμακοθεραπεία), έδειξε προκαταρκτική αποτελεσματικότητα στη βελτίωση της μεταβλητότητας της διάθεσης σε συμμετέχοντες με Διπολική Διαταραχή. 

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι μια δίαιτα που έχει σχεδιαστεί για να μεταβάλλει τα επίπεδα συγκεκριμένων λιπαρών οξέων που καταναλώνονται από τους συμμετέχοντες μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν μικρότερη μεταβλητότητα στη διάθεσή τους. 

Οι διπολικές διαταραχές, που επηρεάζουν έως και το 2,4% του πληθυσμού, είναι καταστάσεις ψυχικής υγείας όπου τα άτομα βιώνουν κυκλικές εναλλαγές στη διάθεσή τους και ασυνήθιστα αυξημένη διάθεση ή/και καταθλιπτική. Κατά τη διάρκεια οξέων επεισοδίων, τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τα συναισθήματα είναι υπολειτουργικά, οδηγώντας είτε σε μανιακά επεισόδια είτε σε καταθλιπτικά. Οι ερευνητές εντοπίζουν τρόπους για να βοηθήσουν τους ασθενείς με τα συμπτώματα που βιώνουν μεταξύ των επεισοδίων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, άγχος, παρορμητικότητα και ευερεθιστότητα.

Οι ερευνητές οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι και κλινικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να ελέγχουν καλύτερα τα συμπτώματα τους μεταξύ των επεισοδίων καθώς αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των υποτροπών ειδικά στα οξέα επεισόδια. 

«Ο στόχος μας με αυτήν τη δοκιμή ήταν να δούμε εάν συγκεκριμένες διαιτητικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με μεταβολή της διάθεσης μεταξύ επεισοδίων».

Η Saunders και οι συνεργάτες της σχεδίασαν μια δίαιτα για να αλλάξουν τα επίπεδα συγκεκριμένων πολυακόρεστων λιπαρών οξέων-θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα. Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν στην υπό δοκιμή διαιτητική προσαρμογή ακολουθώντας τη συνήθη φροντίδα που ακολουθείται για τις διπολικές διαταραχές, όπως είναι η φαρμακοθεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που σταθεροποιούν τη διάθεση.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αλλάζοντας τον τύπο και την ποσότητα των λιπαρών οξέων που καταναλώνονται, το σώμα θα παράγει μεταβολίτες με συγκεκριμένους σκοπούς, όπως μείωση του πόνου ή της φλεγμονής.

Η πειραματική δίαιτα μείωσε την κατανάλωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων περιορίζοντας το κόκκινο κρέας, τα αυγά και ορισμένα έλαια και αύξησε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων προσθέτοντας λιναρόσπορο και λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός.

«Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε ακόμη να συστήσουμε αυτόν τον τύπο δίαιτας σε ασθενείς με διπολικές διαταραχές, αν και διαπιστώσαμε ότι η δίαιτα ήταν ασφαλής», δήλωσε η Saunders, σημειώνοντας ότι χρειάζονται μελέτες παρακολούθησης. «Αυτό το προσεκτικά κατασκευασμένο πρόγραμμα διατροφής φαίνεται να είναι αρκετά υποσχόμενο σχετικά με τη ρύθμιση της διάθεσης μεταξύ μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν αυτό θα μπορούσε να υιοθετηθεί ευρέως, καθώς θα ήταν δύσκολο για τους ασθενείς να ακολουθήσουν αυτό το αυστηρό πρόγραμμα».

Η Saunders είπε ότι με την επανάληψη της μελέτης, ελπίζουν να προχωρήσουν σε επιστημονικές διατροφικές συστάσεις στα άτομα με διπολικές διαταραχές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο εύκολα στη καθημερινότητά τους.

"Αυτή η δίαιτα δεν προορίζεται για θεραπεία ατόμων με διπολικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν οξεία, σοβαρή κατάθλιψη ή μανία", δήλωσε η Saunders. Η ίδια τόνισε ότι ο βασικός τους στόχος είναι να αναπτύξουν λύσεις ώστε να βοηθήσουν τους ασθενείς να έχουν καλύτερη μακροπρόθεσμη διαχείριση των συμπτωμάτων τους.

Βιβλιογραφία

Neuroscience News, Adjusting Fatty Acid Intake May Help With Mood Variability in Bipolar Disorders, 26th September 2021 (neurosciencenews.com/bipolar-fatty-acid-mood-19358)

Saunders, EFH, Mukherjee, D, Myers, T, et al. Adjunctive dietary intervention for bipolar disorder: a randomized, controlled, parallel-group, modified double-blinded trial of a high n-3 plus low n-6 diet. Bipolar Disord. 2021; 00: 1– 14. https://doi.org/10.1111/bdi.13112

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *