Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 Σεπτεμβρίου Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: Σημασία των Δράσεων Ευαισθητοποίησης

 



Έρευνα- Επιμέλεια: Αλίκη Ελένη Πουλή, MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.

Σημαντικά στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη των Αυτοκτονιών (IASP)



Ένας στους 100 θανάτους παγκοσμίως είναι αποτέλεσμα αυτοκτονίας. Μπορεί να επηρεάσει τον καθένα μας. Κάθε αυτοκτονία είναι καταστροφική και έχει βαθύ αντίκτυπο στους γύρω τους.

Ωστόσο, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση, μειώνοντας το στίγμα γύρω από την αυτοκτονία και ενθαρρύνοντας τη καλά ενημερωμένη δράση, μπορούμε να μειώσουμε τις περιπτώσεις αυτοκτονίας σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Αυτοκτονίας είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με την αυτοκτονία και προώθησης δράσης με αποδεδειγμένα μέσα που θα μειώσουν τον αριθμό των αυτοκτονιών και των απόπειρων αυτοκτονίας παγκοσμίως.

Μπορείτε να βοηθήσετε, να δώσετε σε κάποιον ελπίδα δείχνοντας ότι νοιάζεστε. Όλοι μας μπορούμε να παίξουμε έναν ρόλο, όσο μικρός κι αν είναι. Μπορεί να μην ξέρουμε ποτέ τι ακριβώς κάνουμε που κάνει τη διαφορά ή φέρνει αποτέλεσμα.

Όλοι μπορούμε να πλησιάσουμε και να ρωτήσουμε κάποιον. Δεν χρειάζεται να τους πείτε τι να κάνουν ή να προσφέρετε λύσεις, απλώς ο χρόνος και ο χώρος για να ακούσετε κάποιον για τις εμπειρίες του, την αγωνία ή τις σκέψεις αυτοκτονίας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Οι μικρές κουβέντες μπορούν να σώσουν ζωές και να δημιουργήσουν μια αίσθηση σύνδεσης και ελπίδας σε κάποιον που μπορεί να παλεύει με αυτές τις σκέψεις.

Οι σκέψεις αυτοκτονίας είναι περίπλοκες. Οι παράγοντες και οι αιτίες που οδηγούν στην αυτοκτονία είναι σύνθετοι και πολλοί. Καμία μεμονωμένη προσέγγιση δεν λειτουργεί για όλους. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες και γεγονότα της ζωής που μπορεί να κάνουν κάποιον πιο ευάλωτο στην αυτοκτονία και συνθήκες ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν επίσης να είναι παράγοντες που συμβάλλουν.

Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτοκτονικές σκέψεις μπορεί να αισθάνονται εγκλωβισμένοι ή σαν βάρος για τους φίλους τους, την οικογένειά τους και τους γύρω τους και έτσι αισθάνονται ότι είναι μόνοι και δεν έχουν άλλες επιλογές.
Η πρόσφατη κατάσταση δημόσιας υγείας, έχει συμβάλει σε αυξημένα συναισθήματα απομόνωσης και ευαλωτότητας.
Μπορούμε να στείλουμε μήνυμα στους ανθρώπους που βιώνουν αυτοκτονικές σκέψεις ότι υπάρχει ελπίδα και ότι νοιαζόμαστε και θέλουμε να τους υποστηρίξουμε.


Σημασία Δράσεων Ευαισθητοποίησης

  • Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού χρησιμοποιούνται ευρέως για τη βελτίωση της ευαισθητοποίησης και την καταπολέμηση του στίγματος (van der Burgt et al, 2021).

  • Επιπλέον, οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης χρησιμοποιούνται κυρίως ως ένα συστατικό σε μια ευρύτερη στρατηγική πρόληψης. 

  • Τα αποτελέσματα της μελέτης των van der Burgt et al (2021) ενισχύουν την ιδέα ότι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού έχει προστιθέμενη αξία, καθώς μπορεί να συμβάλει στην ενημέρωση του ευρέος κοινού για την ύπαρξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας και στη βελτίωση της συμπεριφοράς αναζήτησης βοήθειας.


  •  Τέλος, η έρευνα έχει δείξει ότι το αρνητικό στίγμα που σχετίζεται με διαταραχές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι ένας σημαντικός λόγος για ανεπαρκή αναζήτηση βοήθειας (Clement et al., 2015; Reynders et al., 2014; Schnyder et al., 2017).


"Το να έχεις σκέψεις να κάνεις κακό στον εαυτό σου, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι.


Δεν είσαι μόνος, δεν είσαι μόνη...


Παρακαλώ μίλα σε κάποιον για το πως νιώθεις."



*Χρήσιμα στοιχεία

Κλίμακα, Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία 1018

http://suicide-help.gr/


Βιβλιογραφία

Clement, S., Schauman, O., Graham, T., Maggioni, F., Evans-Lacko, S., Bezborodovs, N., Morgan, C., Rüsch, N., Brown, J. S., & Thornicroft, G. (2015). What is the impact of mental health-related stigma on help-seeking? A systematic review of quantitative and qualitative studies. Psychological medicine45(1), 11–27. https://doi.org/10.1017/S0033291714000129

Reynders, A., Kerkhof, A. J., Molenberghs, G., & Van Audenhove, C. (2014). Attitudes and stigma in relation to help-seeking intentions for psychological problems in low and high suicide rate regions. Social psychiatry and psychiatric epidemiology49(2), 231–239.  https://doi.org/10.1007/s00127-013-0745-4

Schnyder, N., Panczak, R., Groth, N., & Schultze-Lutter, F. (2017). Association between mental health-related stigma and active help-seeking: systematic review and meta-analysis. The British journal of psychiatry : the journal of mental science210(4), 261–268. https://doi.org/10.1192/bjp.bp.116.189464

van der Burgt, M.C.A., Beekman, A.T.F., Hoogendoorn, A.W. et al. The effect of local Suicide Prevention Action Networks (SUPRANET) on stigma, taboo and attitudes towards professional help-seeking: an exposure–response analysis. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol (2021). https://doi.org/10.1007/s00127-021-02078-w

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *