Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Επαφή με τη Φύση και τα Οφέλη στη Ψυχική Υγεία


Έρευνα - Επιμέλεια Ψ Fitness Team

Πώς μπορεί η φύση να ωφελήσει την ψυχική σας υγεία;

Το να περνάτε χρόνο στο πράσινο ή να βάλετε την επαφή με τη φύση στην καθημερινή σας ζωή μπορεί να ωφελήσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική σας ευεξία. Για παράδειγμα, το να κάνετε πράγματα όπως η καλλιέργεια λαχανικών- φρούτων ή λουλουδιών, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ή η το να βρίσκεστε ανάμεσα σε ζώα μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα. 

Μπορεί να:

βελτιώσει τη διάθεσή σας

βελτιώσει τη σωματική σας υγεία

μειώσει τα συναισθήματα του στρες ή του θυμού

βοηθήσει να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας και να νιώσετε πιο χαλαροί

βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σας και την αυτοεκτίμησή σας

βοηθήσει να είστε πιο δραστήριοι σωματικά και κοινωνικά

βοηθήσει να κάνετε νέες συνδέσεις

παράσχει αλληλοϋποστήριξη

ενισχύσει την αλληλεπίδραση

Επιπλέον, η επαφή με τη φύση έχει συνδεθεί θετικά με τη ψυχολογική ανθεκτικότητα και τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.

Φύση και προβλήματα ψυχικής υγείας

Ερευνητικά δεδομένα αναφέρουν ότι ο χρόνος στη φύση μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Για παράδειγμα, η έρευνα για την οικοθεραπεία (ένας τύπος επίσημης θεραπείας που περιλαμβάνει δραστηριότητες έξω στη φύση) έχει δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ήπια έως μέτρια κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο συνδυασμό τακτικής σωματικής δραστηριότητας και κοινωνικής επαφής κατά το χρόνο έξω στη φύση.

Το να βρίσκεστε έξω στο φυσικό φως μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο εάν αντιμετωπίζετε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), έναν τύπο κατάθλιψης που επηρεάζει τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών ή περιόδων του έτους. Και οι άνθρωποι μας λένε ότι το να περνούν χρόνο στη φύση τους βοήθησε και σε άλλα είδη προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Πρόσφατη διερευνητική ανασκόπηση ανέδειξε ότι μόλις 10-20 λεπτά παραμονής ή περπατήματος στη φύση έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ενηλίκων φοιτητών, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα που ξοδεύεται σε εξωτερικούς χώρους σε αστικές περιοχές δεν έχει τα ίδια οφέλη.

"Καλλιεργώντας και φροντίζοντας κάτι να μεγαλώσει, βοήθησε πραγματικά την ευημερία μου - παρέχοντας φροντίδα σε κάτι με βοήθησε να μάθω να φροντίζω τον εαυτό μου."

«Είχα ήπια έως μέτρια προβλήματα με το άγχος, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή όλη μου τη ζωή, και τα τελευταία χρόνια ο εθελοντισμός στο τοπικό αγρόκτημα της πόλης μου ήταν το πιο θεραπευτικό πράγμα που έχω κάνει ποτέ, εκτός από τη καλή θεραπεία μέσα από το διάλογο.»

«Έχω βγει στη φύση και περπατάω, μόνος μου ή με βγάζοντας τα σκυλιά μου βόλτα, για να διαχειριστώ τη διπολική μου διαταραχή εδώ και χρόνια. Βοηθά να με κρατήσει ήρεμο και σωματικά υγιή και μου αρέσει να αφιερώνω χρόνο να παρατηρώ όλους τους όμορφους χώρους πρασίνου γύρω μου, ακόμα κι αν ζω σε πόλη. Η παρατήρηση των πουλιών πάντα με ηρεμεί και με κάνει να ξεφεύγω.»

Συνέπειες της αποστέρησης επαφής με τη φύση

Η «στέρηση της φύσης», η έλλειψη χρόνου στον φυσικό κόσμο, κυρίως λόγω του χρόνου που ξοδεύεται μπροστά από οθόνες τηλεόρασης ή υπολογιστή, έχει συσχετιστεί, αναπάντεχα, με την κατάθλιψη. Πιο απροσδόκητα αποτελέσματα αναφέρονται στη μελέτη των Weinstein και συνεργατών, όπου ο χρόνος παραμονής στην οθόνη συσχετίζεται με απώλεια ενσυναίσθησης και έλλειψη αλτρουισμού.

Οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι ακόμη υψηλότεροι πέρα από την κατάθλιψη και την απομόνωση. Σε μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ο χρόνος μπροστά σε μια οθόνη συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και αυτό βρέθηκε να είναι ανεξάρτητο από τη σωματική δραστηριότητα.


Βιβλιογραφία

How nature benefits mental health, www.mind.org.uk

Ingulli K., Lindbloom G. Connection to Nature and Psychological Resilience. Ecopsychology. 2013;5:52–55. 

Meredith, G. R., Rakow, D. A., Eldermire, E., Madsen, C. G., Shelley, S. P., & Sachs, N. A. (2020). Minimum Time Dose in Nature to Positively Impact the Mental Health of College-Aged Students, and How to Measure It: A Scoping Review. Frontiers in psychology10, 2942. 

Stamatakis, E. (2011). Screen-based entertainment time, all-cause mortality, and cardiovascular events: Population-based study with ongoing mortality and hospital events follow-up. Journal of the American College of Cardiology, 57(3), 292-299.

Weinstein, N. (2009). Can nature make us more caring? Effects of immersion in nature on intrinsic aspirations and generosity. Personality and Social Psychology Bulletin, 35, 1315.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *