Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία: Αμφιθυμία και υπερέλεγχος

 

Photo by Possessed Photography on Unsplash

Από το Γρηγόρη Βασιλειάδη, M.Sc. Ph.D., Διδάκτορα Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή, Μέλος του Σ.Ε.Ψ. (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων) και της E.F.T.A. (European Family Therapy Association)

Η ψυχοθεραπεία είναι δυναμική και μεγάλης επίδρασης σχεσιακή συνθήκη για τις ζωές και τις ψυχές των αιτούμενων ανθρώπων.

Συνήθως σ’ αυτήν καταφεύγουν εκείνοι που, αν και θέλουν να πάρουν, τους δυσκολεύει πολύ να ζητήσουν, αφού έχουν εθιστεί, αν και όχι αφιλοκερδώς, να «δίνουν».

Ο συχνότερος λόγος που η πλειοψηφία των υποψηφίων θεραπευομένων εγκαταλείπουν εσπευσμένα την απόπειρά τους να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία είναι ο εξής:
Δεν έχουν την συναισθηματική ωριμότητα να αιτηθούν με υπευθυνότητα και να λάβουν με συνέπεια βοήθεια.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που εκλαμβάνουν και βιώνουν τον εαυτό τους –και τις σχέσεις τους- ως «προβληματικό» έχουν μεγαλώσει σ’ ένα σύστημα ενδοοικογενειακών σχέσεων, στο οποίο είναι συνηθισμένοι να δίνουν, να εξυπηρετούν, να ανακουφίζουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, συνήθως έχοντας υποσυνείδητα την προσδοκία της έξωθεν επιβεβαίωσης και αποδοχής, κάτι που οι ίδιοι δεν έμαθαν να προσφέρουν στον εαυτό τους.

Η έναρξη όμως της ψυχοθεραπείας σηματοδοτεί την αλλαγή στους παραπάνω μαθημένους ρόλους: ο μέχρι χθες επίδοξος “βοηθός” του οικογενειακού συστήματος καλείται τώρα, μπαίνοντας στην άβολη θέση του βοηθούμενου-θεραπευόμενου, να αναλάβει την ευθύνη

α) να αιτηθεί, και

β) να λάβει αυτό που, ως τώρα πρόσφερε, κατά καταναγκαστικό τρόπο, προς τους άλλους, έχοντας ως ανεπίγνωστη βλέψη την αποκατάσταση της ελλειμματικής του αυτοεικόνας.

Εκείνο που δεν ξέρει –αλλά και ούτε θέλει να μάθει- ο υποψήφιος θεραπευόμενος και «βοηθός» της οικογένειας της καταγωγής του είναι πως ο ρόλος του μεσάζοντα, του βοηθού, της –ειρωνικά εννοούμενης- «Μητέρας Τερέζας», του παρέχει την ψευδασφάλεια του ελέγχου πάνω στους άλλους και της ταυτόχρονης απόκρυψης της αληθινής του αυτοεικόνας, των συναισθημάτων μειονεξίας του από το φως της προσωπικής του επίγνωσης.

Συνήθως λοιπόν, αν και αρχικά διατίθεται να δει έναν ψυχοθεραπευτή, δεν προτίθεται να ανταλλάξει την παραπάνω αίσθηση ψευδο-ελέγχου –στον εαυτό του και στους άλλους-, με την επίγνωση των ελλειμματικών του προσωπείων, αλλά και των αληθινών του δυνατοτήτων, οι οποίες προκύπτουν συχνά ως αποτέλεσμα επένδυσης στην ψυχοθεραπευτική σχέση.

 Πηγή - Πρώτη δημοσίευση: Ψυχο-γραφήματα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συμπτώματα Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ενήλικες

  Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash Επιμέλεια Ψ Fitness Team Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες συχνά φαίνεται διαφορετική από τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα της ΔΕΠΥ ενηλίκων περιλαμβάνουν: Πρόβλημα με την προσοχή σε δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση, συνομιλίες και διαλέξεις Αποσπάση προσοχής από άσχετες σκέψεις Συχνές διακοπές συνομιλητών κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου  Αποτυχία ολοκλήρωσης εργασιών, ακόμη και αυτών που είναι απλές Παράβλεψη λεπτομερειών, με αποτέλεσμα απρόσεκτα λάθη και ελλιπή εργασία Κακές οργανωτικές δεξιότητες Απροσεξία και απώλεια ή εσφαλμένη τοποθέτηση αντικειμένων Αναβλητικότητα Συχνή δυσκολία συνέπειας σε καθορισμένες συναντήσεις ή προθεσμίες  Έκφραση σχολίων που μπορεί να είναι αγενή ή ανακριβή χωρίς προηγούμενη σκέψη  Απερίσκεπτη ή παρορμητική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πιθανές συνέπειες  Υπερευαισθησία στην κριτική Συνεχής αναστάτωση ή υπερένταση Συχν...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024

  Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Α...

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυ...

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *