Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία: Αμφιθυμία και υπερέλεγχος

 

Photo by Possessed Photography on Unsplash

Από το Γρηγόρη Βασιλειάδη, M.Sc. Ph.D., Διδάκτορα Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή, Μέλος του Σ.Ε.Ψ. (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων) και της E.F.T.A. (European Family Therapy Association)

Η ψυχοθεραπεία είναι δυναμική και μεγάλης επίδρασης σχεσιακή συνθήκη για τις ζωές και τις ψυχές των αιτούμενων ανθρώπων.

Συνήθως σ’ αυτήν καταφεύγουν εκείνοι που, αν και θέλουν να πάρουν, τους δυσκολεύει πολύ να ζητήσουν, αφού έχουν εθιστεί, αν και όχι αφιλοκερδώς, να «δίνουν».

Ο συχνότερος λόγος που η πλειοψηφία των υποψηφίων θεραπευομένων εγκαταλείπουν εσπευσμένα την απόπειρά τους να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία είναι ο εξής:
Δεν έχουν την συναισθηματική ωριμότητα να αιτηθούν με υπευθυνότητα και να λάβουν με συνέπεια βοήθεια.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που εκλαμβάνουν και βιώνουν τον εαυτό τους –και τις σχέσεις τους- ως «προβληματικό» έχουν μεγαλώσει σ’ ένα σύστημα ενδοοικογενειακών σχέσεων, στο οποίο είναι συνηθισμένοι να δίνουν, να εξυπηρετούν, να ανακουφίζουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, συνήθως έχοντας υποσυνείδητα την προσδοκία της έξωθεν επιβεβαίωσης και αποδοχής, κάτι που οι ίδιοι δεν έμαθαν να προσφέρουν στον εαυτό τους.

Η έναρξη όμως της ψυχοθεραπείας σηματοδοτεί την αλλαγή στους παραπάνω μαθημένους ρόλους: ο μέχρι χθες επίδοξος “βοηθός” του οικογενειακού συστήματος καλείται τώρα, μπαίνοντας στην άβολη θέση του βοηθούμενου-θεραπευόμενου, να αναλάβει την ευθύνη

α) να αιτηθεί, και

β) να λάβει αυτό που, ως τώρα πρόσφερε, κατά καταναγκαστικό τρόπο, προς τους άλλους, έχοντας ως ανεπίγνωστη βλέψη την αποκατάσταση της ελλειμματικής του αυτοεικόνας.

Εκείνο που δεν ξέρει –αλλά και ούτε θέλει να μάθει- ο υποψήφιος θεραπευόμενος και «βοηθός» της οικογένειας της καταγωγής του είναι πως ο ρόλος του μεσάζοντα, του βοηθού, της –ειρωνικά εννοούμενης- «Μητέρας Τερέζας», του παρέχει την ψευδασφάλεια του ελέγχου πάνω στους άλλους και της ταυτόχρονης απόκρυψης της αληθινής του αυτοεικόνας, των συναισθημάτων μειονεξίας του από το φως της προσωπικής του επίγνωσης.

Συνήθως λοιπόν, αν και αρχικά διατίθεται να δει έναν ψυχοθεραπευτή, δεν προτίθεται να ανταλλάξει την παραπάνω αίσθηση ψευδο-ελέγχου –στον εαυτό του και στους άλλους-, με την επίγνωση των ελλειμματικών του προσωπείων, αλλά και των αληθινών του δυνατοτήτων, οι οποίες προκύπτουν συχνά ως αποτέλεσμα επένδυσης στην ψυχοθεραπευτική σχέση.

 Πηγή - Πρώτη δημοσίευση: Ψυχο-γραφήματα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024

  Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Α...

Πρόσκληση σε Διαδικτυακή Συζήτηση Μ' ένα Βιβλίο Συζητώ "Το Προσωπείο και το Πρόσωπο" της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου

Η κυρία Αλίκη Ελένη Πουλή Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια εισηγείται το βιβλίο του Πωλ Τουρνιέ "Το Προσωπείο και το Πρόσωπο", μια μελέτη υπαρξιακή, ψυχολογική. Η διαδικτυακή συζήτηση λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων και βιβλίων της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου. Θα είναι χαρά μας να συναντηθούμε διαδικτυακά και ευχή μας να συναντηθούμε πάνω απ' όλα υπαρξιακά με αφορμή ένα βιβλίο- δώρο για την βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και της σύνδεσης με τους Άλλους συνοδοιπόρους. Για να λάβετε το zoom link,  μέχρι Πέμπτη 13.2.25 στείλτε ονοματεπώνυμο στο  hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο fb  https://bit.ly/3Iepkgj Σας περιμένουμε! Μ’ ένα βιβλίο συζητώ διαδικτυακά Πρόγραμμα κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων & βιβλίων   Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025 - 6 μ.μ   "Το Προσωπείο και το Πρόσωπο” Πωλ Τουρνιέ Μελέτη ψυχολογική, υπαρξιακή  Εκδόσεις Επιστροφή Μετάφραση: Δ. Χαροκόπος Απόδοση στην καθομιλουμένη από την Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου ...

Σειρά Ευαισθητοποίησης για τη Ψυχική Υγεία από την Ομάδα Ψ Fitness Σύντομος Οδηγός για τη Διπολική Διαταραχή

  Η σειρά Ευαισθητοποίησης για τη Ψυχική Υγεία από την Ομάδα Ψ Fitness έχει σαν σκοπό: - την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας και των ειδικών υγείας - τη καλλιέργεια κατανόησης για θέματα σχετικά με τη ψυχική υγεία - τη προαγωγή καλών πρακτικών καθώς και την ευρεία πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες  - την αποστιγματοποίηση των θεμάτων ψυχικής υγείας Η Ομάδα μας, στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινότητας για τη ψυχική υγεία, δημιούργησε ένα σύντομο οδηγό για τη Διπολική Διαταραχή. Στον σύντομο οδηγό θα βρείτε: Τι είναι η Διπολική Διαταραχή Πότε να ζητήσετε βοήθεια Τι μπορεί να αισθανθείτε Στρατηγικές Αυτοδιαχείρισης Κατεβάστε τον σύντομο Οδηγό  Mental Health Awareness Series by Ψ Fitness Team Διπολική Διαταραχή .pdf

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *