Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να αντιμετωπίσετε το φόβο πριν από μια χειρουργική επέμβαση

 

Τι θα συμβεί; Θα τα καταφέρω; Μήπως πάει κάτι στραβά;» - Όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιο ζήτημα υγείας, όπως μια χειρουργική επέμβαση, οι αρνητικές σκέψεις τείνουν να εγκαθίστανται στο μυαλό μας κάνοντας μεγάλο θόρυβο - Πώς τις αποβάλλουμε;

Συχνά όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιο ζήτημα υγείας με παρεμβατικό τρόπο, όπως μια μικροχειρουργική επέμβαση ή ακόμη ένα απαιτητικό χειρουργικό πλάνο, ο φόβος και το άγχος τείνουν να εγκατασταθούν με μεγάλο θόρυβο. Οι σκέψεις ακολουθούν γρήγορο ρυθμό γεμάτες με απειλητικό υλικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που το άγχος και ο φόβος λαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις και το άτομο, πέραν του σωματικού προβλήματος βιώνει μεγάλη ένταση, δυσφορία και απειλή που μπορεί να το οδηγήσει να αισθανθεί αβοήθητο και απελπισμένο.

Σκέψεις με περιεχόμενο την ανησυχία, το φόβο, το άγχος και την αβεβαιότητα κυριαρχούν.
Τι θα συμβεί; Θα τα καταφέρω; Μήπως πάει κάτι στραβά; Θα νιώσω πόνο; Θα γίνω καλά; Όπως και πολλές άλλες σκέψεις, που περνούν ασταμάτητες και προκαλούν μεγαλύτερο φόβο, ο οποίος προοδευτικά μεγαλώνει και δεν βρίσκει διέξοδο.
Συχνά οι σκέψεις συνοδεύονται από σωματικές ενοχλήσεις όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο, «κόμπο στο στομάχι», μουδιάσματα, αίσθημα δύσπνοιας, μείωση της όρεξης, δυσκολία στον ύπνο, ευερεθιστότητα οι οποίες ίσως να είναι παρούσες για αρκετές ημέρες πριν τη χειρουργική πράξη. Η ψυχική εξουθένωση του ατόμου – ασθενούς είναι υπαρκτή και βιώνεται έντονα.

Πράγματι, μια χειρουργική διαδικασία δεν φαίνεται εκ πρώτης να είναι μια ευχάριστη συγκυρία για το άτομο-ασθενή αλλά και το περιβάλλον του. Πολλές φορές θυμώνουμε με το σημείο που πάσχει ή λυπούμαστε για την απώλεια της υγείας. Ο θυμός και η λύπη είναι υγιή συναισθήματα και η έκφρασή τους επιθυμητή.
Ωστόσο, η χειρουργική παρέμβαση ως μια αναπόφευκτη διαδικασία αλλά και ταυτόχρονα ως μια λύση προς όφελος της καλύτερης σωματικής υγείας μας έχει και δεύτερη ανάγνωση. Θα μπορούσε να αποτελεί μια ευκαιρία να εξασκήσουμε δεξιότητες που μέχρι τώρα ίσως δεν είχαν βρει το έδαφος πρακτικής εφαρμογής τους.

Η αλλαγή τρόπου οπτικής για το επερχόμενο χειρουργείο ίσως είναι το κλειδί της ψυχικής μας ενδυνάμωσης και της ανθεκτικότητας μας. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ως μια πρόκληση και όχι ως ένα αξεπέραστο εμπόδιο ή μιας αδικίας, ανοίγουν το δρόμο της ανακούφισης, της αντιμετώπισης και της καλής ψυχικής κατάστασης. Είναι μια εμπειρία νοητική, συναισθηματική και σωματική η οποία σχετίζεται άμεσα με τη συμπεριφορά μας. Αντιμετωπίζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ανησυχίες και τους φόβους μας γι’ αυτή τη κατάσταση ρίχνουμε ένα δυνατό φως –βοηθητικό- πολλές φορές, που συχνά μας οδηγεί να δούμε τη συνθήκη στη πραγματική της διάσταση.

Μόνο με την αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων περνούμε στην αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος. Κατά τη διάρκεια της αποδοχής των αρνητικών μας συναισθημάτων σχετικά με το πρόβλημα υγείας μας ο οργανισμός είναι πιο ήρεμος, συγκεντρώνει δυνάμεις για να αντεπεξέλθει. Συνεπώς δεν καταναλώνει μεγάλη ενέργεια σε άλλες λειτουργίες (όπως αντίδραση άγχους πάλης/ φυγής), μειώνεται η ενεργοποίηση δεικτών φλεγμονής που συσχετίζονται με το άγχος και διευκολύνεται η φυσική διαδικασία επούλωσης.

Τρόποι αντιμετώπισης
– Επιστρατεύστε το χιούμορ, συχνά μια σκέψη με χιουμοριστικό περιεχόμενο είναι φορτισμένη με πιο θετικά συναισθήματα, που βοηθούν στην αποδυνάμωση του άγχους π.χ. Καλό θα είναι να κάνω αυτό το «σέρβις».
– Μιλήστε ανοικτά στο γιατρό/χειρουργό για τις ανησυχίες αλλά και την ψυχική σας κατάσταση και διαμορφώστε από κοινού ένα πλάνο διαχείρισης. Η καλή επικοινωνία ασθενούς – θεράποντος είναι ένας σημαντικός πυλώνας ανακούφισης του ψυχικού βάρους.
– Μην αισθάνεστε ενοχές για το άγχος ή το φόβο που νιώθετε, είναι φυσιολογικά συναισθήματα και δεν δείχνουν αδυναμία ή δειλία χαρακτήρα. Αντίθετα η αποδοχή και αντιμετώπιση τους δείχνει δύναμη και κίνητρο για την απόκτηση ανθεκτικότητας. Σημειώστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, σχεδιάστε σε μια κόλλα χαρτί τους φόβους σας, όπως τους φαντάζεστε.
– Εάν εξασκείτε κάποια θρησκεία, αναζητήστε υποστήριξη στην κοινότητα ή/και προσευχηθείτε. Η πνευματικότητα βοηθά στη συγκέντρωση και στη μείωση του άγχους.
– Ακολουθήστε το πρότερο καθημερινό σας πρόγραμμα πριν την χειρουργική παρέμβαση, σύμφωνα με τη κατάσταση της υγείας σας, αλλά και τις συμβουλές του θεράποντος ιατρού. Δώστε έμφαση στη φροντίδα του εαυτού σας ή ζητήστε τη συνδρομή δικών σας ανθρώπων.
– Ασχοληθείτε με δραστηριότητες ή πράγματα που σας χαλαρώνουν και σας δίνουν ικανοποίηση. Αφιερώστε λίγο χρόνο κάνοντας τεχνικές χαλάρωσης σωματικές και αναπνοής.
– Μιλήστε σε ανθρώπους του περιβάλλοντος σας, που είναι ψύχραιμοι, υποστηρικτικοί και σας βοηθούν να νιώσετε ασφάλεια.
– Ζητήστε βοήθεια από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στη διαχείριση σωματικών παθήσεων.

Γνωρίζοντας καλά πως η σωματική και η ψυχική υγεία είναι αναπόσπαστα κομμάτια της υγείας του οργανισμού, ακολούθως το λιγότερο άγχος, ένταση, θυμός, λύπη βοηθούν στη προεγχειρητική αλλά και μετεγχειρητική αποκατάσταση κάθε συστημικού προβλήματος σωματικής υγείας.

*Γράφει η κυρία Αλίκη Ελένη Πουλή MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.
ygeiamou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυπνία . Μπορώ ν

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *