Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να Δράσουμε για τη Ψυχική Υγεία με αφορμή το κάλεσμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

"Με αφορμή την έκτακτη κατάσταση δημόσιας Υγείας που δεν γνωρίζει σύνορα κι έχει επηρεάσει τη παγκόσμια κοινότητα, έγιναν εμφανείς οι ελλείψεις στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Οι ανάγκες για την θωράκιση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας είναι πια παραπάνω από επιτακτικές. Με πυροδοτικό παράγοντα τη πανδημία και τις κοινωνικές ανισότητες που αυτή "ξεγύμνωσε", η μέριμνα για τη Ψυχική Υγεία πρέπει και μπαίνει επιτέλους στο κάδρο της Υγείας. Είναι η ώρα, η στιγμή, οι "φωνασκούσες" ανάγκες της κοινότητας πρέπει κινητοποιήσουν την Πολιτεία σε συνεργασία με ειδικούς, φορείς και εξειδικευμένους ειδικούς Ψυχικής Υγείας να συσστρατευτούν για την εγκαθίδρυση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης επικαιροποιημένη και λειτουργική σύμφωνα με όλα τα νέα δεδομένα." 

Η Ομάδα Ψ Fitness Team

Σεπτέμβριος 2020



Ακολουθούν επικαιροποιημένα δεδομένα σχετικά με τη Ψυχική Υγεία, όπως διατυπώθηκαν στο δελτίο τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

1. Η ψυχική υγεία είναι ένας από τους πιο παραμελημένους τομείς της δημόσιας υγείας. Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με κάποια ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την επιβλαβή χρήση αλκοόλ και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία. Και τώρα, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, η οποία έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.


2. Ωστόσο, σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, περισσότερο από το 75% των ατόμων με ψυχικές, νευρολογικές και διαταραχές χρήσης ουσιών δεν λαμβάνουν καθόλου θεραπεία για την κατάστασή τους. Επιπλέον, το στίγμα, οι διακρίσεις, οι τιμωρητικοί νόμοι και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να είναι διαδεδομένα. 

Η περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική περίθαλψη στον κόσμο πριν από την πανδημία, και ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και συγκρούσεων, μειώθηκε περαιτέρω λόγω του COVID-19, καθώς η πανδημία διέκοψε τις υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο. Πρωταρχικά αίτια ήταν η μόλυνση και ο κίνδυνος μόλυνσης σε κλειστές δομές μακράς παραμονής όπως στα κέντρα φροντίδας και στα ψυχιατρικά ιδρύματα, εμπόδια στη συνάντηση ατόμων δια ζώσης, προσωπικό ψυχικής υγείας που έχει μολυνθεί από τον ιό, καθώς και το κλείσιμο εγκαταστάσεων ψυχικής υγείας για τη μετατροπή τους σε εγκαταστάσεις φροντίδας για άτομα με COVID-19.

3. Οι χώρες δαπανούν κατά μέσο όρο μόνο το 2% των προϋπολογισμών της υγείας στον τομέα της ψυχικής υγείας. Παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια για την ψυχική υγεία δεν ξεπέρασε ποτέ το 1% του συνόλου της αναπτυξιακής βοήθειας για την υγεία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι για κάθε 1 δολάριο ΗΠΑ που επενδύεται σε κλιμακωτή θεραπεία για κοινές ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη και το άγχος, υπάρχει απόδοση 5 δολαρίων ΗΠΑ στη βελτιωμένη υγεία και παραγωγικότητα.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να έρθει μαζί και να αρχίσει να αποκαθιστά την ιστορική παραμέληση της ψυχικής υγείας», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Βλέπουμε ήδη τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων, και αυτή είναι μόνο η αρχή. Αν δεν αναλάβουμε σοβαρές δεσμεύσεις για την αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία αυτή τη στιγμή, οι συνέπειες για την υγεία, τη κοινωνία και την οικονομία θα είναι εκτεταμένες ».

Τους τελευταίους μήνες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει, σε συνεργασία με συνεργάτες, καθοδήγηση και συμβουλές σχετικά με την ψυχική υγεία για τους εργαζόμενους στην υγεία και άλλους εργαζόμενους πρώτης γραμμής, διαχειριστές μονάδων υγείας και άτομα όλων των ηλικιών των οποίων η ζωή έχει αλλάξει σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Με τη διακοπή των υπηρεσιών υγείας, οι χώρες βρήκαν καινοτόμους τρόπους για να παρέχουν φροντίδα ψυχικής υγείας και έχουν αναδυθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. 

Ωστόσο, λόγω του εύρους του προβλήματος, η συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών ψυχικής υγείας παραμένει χωρίς αντιμετώπιση. Η απάντηση παρεμποδίζεται από χρόνια υποεπένδυση στην προώθηση, την πρόληψη και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας για πολλά χρόνια πριν από την πανδημία.

Δείτε εδώ την αναφορά: Σημαντικά Δεδομένα Σχετικά με τη Ψυχική Υγεία


Επιμέλεια- Απόδοση 

Αλίκη Ελένη Πουλή 

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University,

School of Medicine, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health

Πηγή: https://www.who.int/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *