Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κολπική Μαρμαρυγή και Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT-AF)


Scope Blog-Stanford University

Γιατί να σκεφτείτε την ψυχοθεραπεία αν έχετε Κολπική Μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή κατάσταση καρδιακής αρρυθμίας και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα της ζωής του ατόμου. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι απρόβλεπτη και αγχωτική κατάσταση, με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές.

Δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα με ΚΜ να χρειαστούν πολλά ιατρικά ραντεβού,
διάφορες δοκιμές και διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν ανήσυχοι. 

Είμαστε όλοι διαφορετικοί και ενώ σε μερικούς ανθρώπους η ΚΜ δεν είναι
εξουθενωτική, για άλλους μπορεί να είναι μια κατάσταση που τους καθιστά μη ικανούς και έτσι τα συναισθήματα της απογοήτευσης και της ματαίωσης ενθαρρύνονται.

Άτομα με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να βιώσουν σημαντικά επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας σχετικά με τα έντονα και μερικές φορές τρομακτικά συμπτώματα (αίσθημα παλμών, ζάλη, δύσπνοια), με την απώλεια και τις αλλαγές ρόλων (εργασία, υγεία, δραστηριότητες) καθώς και προκλήσεις για την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση ότι είναι υγιείς.


Πολλοί ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή βιώνουν έντονο άγχος με ανησυχία και φόβο που συνδέεται με τα συμπτώματα. Μερικοί υποφέρουν από κρίσεις ή διαταραχή πανικού ενώ άλλοι μπορεί να νιώθουν απογοητευμένοι, ματαιωμένοι ή θλιμμένοι.

Με ποιο τρόπο είναι ωφέλιμη η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT);


Οι άνθρωποι αποκρίνονται με διαφορετικούς τρόπους στη κολπική μαρμαρυγή,  για μερικούς μπορεί να είναι βοηθητικό και χρήσιμο να έχουν ψυχολογική προοπτική ή ψυχολογική σκέψη, η οποία συχνά έχει αποδειχθεί να είναι επωφελής για πολλές χρόνιες καταστάσεις υγείας.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους και  να προσαρμοστούν στη διάγνωσή της κολπικής μαρμαρυγής. Είναι μια προσέγγιση που υποστηρίζει τεχνικές αυτοδιαχείρισης για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης όπου χρησιμοποιούνται δοκιμασμένες και τεκμηριωμένες τεχνικές

Σύμφωνα με μελέτες έχει βρεθεί ότι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία
είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για καταστάσεις όπου το άγχος, η ματαίωση η και η κατάθλιψη αποτελούν σημαντικά προβλήματα.

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT);

Το CBT είναι μια θεραπεία μέσα από το διάλογο που στοχεύει στο τρόπο με τους οποίους ανταποκρινόμαστε και αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες στο παρόν
Βασίζεται στην κατανόηση των επιπτώσεων που επιφέρουν συγκεκριμένες καταστάσεις σε αυτό που εμείς σκεφτόμαστε, σε αυτό που κάνουμε (ή αποφεύγουμε), στα σωματικά συμπτώματα και τα συναισθήματά μας. 
Σκέψεις, συμπεριφορές, συναισθήματα και σωματικά συμπτώματα, όλα αλληλεπιδρούν. 


Το άγχος λόγω κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να σας ανησυχήσει για την εμπειρία ενός επεισοδίου ενώ βρίσκεστε μακριά από το «ασφαλές» περιβάλλον σας, όπως όταν ψωνίζετε, ταξιδεύετε ή εργάζεστε.


Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις
πιθανές συνέπειες ενός επεισοδίου. Αυτές οι ανησυχίες με τη σειρά τους δύνανται ως κατανοητό επακόλουθο να σας οδηγήσουν στο να αποφεύγετε μερικές καταστάσεις ή δραστηριότητες και να λαμβάνετε διάφορες προφυλάξεις.

Επίσης μπορεί να γίνετε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη παρατήρηση των σωματικών συμπτωμάτων, τα οποία να σας θυμίζουν τα συμπτώματα ενός επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής. Η εν λόγω υπερευαισθησία ή αυξημένη παρατήρηση των σωματικών εκδηλώσεων μπορεί οδηγήσει σε αυξανόμενη ανησυχία.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση σωματικών εκδηλώσεων που οφείλονται στην έκκριση αδρεναλίνης, όπως είναι το αίσθημα παλμών και η γρήγορη αναπνοή, που με τη σειρά τους μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ζάλη ή αδιαθεσία. Ένας φαύλος κύκλος αναπτύσσεται που μπορεί σας κάνει να νιώσετε χειρότερα και να σας οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσφορία και θλίψη.

Πώς μπορώ να κάνω CBT;


Ζητήστε από τον γιατρό σας ή την ειδική ομάδα του νοσοκομείου παραπομπή σε κάποιον που έχει εκπαιδευτεί στο CBT. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε βιβλία αυτοβοήθειας σχετικά με τις προσεγγίσεις Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας στην αντιμετώπιση της σωματικής ασθένειας.

Σε συνεργασία με έναν έμπειρο επαγγελματία CBT, το άτομο μπορεί να αρχίσει να αναγνωρίζει τις δυσκολίες του και να τις τοποθετήσει σε ξεχωριστά μέρη. 

Αυτό βοηθά το άτομο να κατανοήσει τον «φαύλο κύκλο» που αυξάνει το άγχος και το κάνει να θέλει να αποφύγει καταστάσεις. 
Ταυτόχρονα, επιτρέπει στο άτομο να αναγνωρίσει τα ζητήματα και να αρχίσει να εντοπίζει τα σημεία που χρειάζονται αλλαγή και νέες στρατηγικές διαχείρισης.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία (CBT) παρέχει μια προσέγγιση για να καθοδηγήσει εσάς και τον επαγγελματία ψυχικής υγείας να χαρτογραφήσετε λεπτομερώς τις τρέχουσες εμπειρίες και ν' αναζητήσετε ευκαιρίες που θα σας επιτρέψουν να δοκιμάσετε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και δράσης. 


Ο στόχος είναι να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας αντιμετωπίζοντας τη συναισθηματική δυσφορία και βρίσκοντας νέους τρόπους για τη καλύτερη διαχείριση των φυσικών συμπτωμάτων. Είναι μια ενεργητική θεραπεία - πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δοκιμάσετε διαφορετικές προσεγγίσεις και να εξετάσετε ποιος είναι ο αντίκτυπος. Μερικές φορές αυτό μπορεί να σας κάνει πιο ανήσυχους προτού βελτιωθείτε. 

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τη σύναψη συνεργατικής σχέσης με έναν ειδικό, ίσως για έξι εβδομάδες έως έξι μήνες. Δεν είναι μια διαδικασία «γρήγορης διόρθωσης», αλλά, για πολλούς, έχει οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Έρευνα - Απόδοση - Μετάφραση Ψ Fitness Team

Βρετανική Εταιρεία Κολπικής Μαρμαρυγής
Dr Christine Baker, Consultant Clinical Psychologist, Απρίλιος 2010 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυπνία . Μπορώ ν

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *