Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατάθλιψη και Ημικρανία: Πως σχετίζονται;



Πολλοί άνθρωποι καθημερινά ταλαιπωρούνται από ημικρανίες. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το έντονο άγχος, η διατροφή, οι ορμονικές μεταβολές, αλλά και η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση αυτής της πάθησης.

Ημικρανία

Η ημικρανία ανήκει στις χρόνιες διαταραχές. Μέτριες ή έντονες κεφαλαλγίες στη μία πλευρά του κεφαλιού σε συνδυασμό με συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της. Τα συνοδευτικά συμπτώματα, τώρα, δύναται να περιλαμβάνουν αίσθημα ναυτίας, φωτοευαισθησία, ευαισθησία σε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα και σχεδόν πάντα πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται με την έντονη σωματική δραστηριότητα.
Οι γυναίκες φαίνεται να είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανίες απ’ ότι οι άνδρες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ημικρανία, η ημικρανία βρίσκεται στην έκτη θέση στη κατάταξη με τις ασθένειες που δημιουργούν αναπηρία σε όλο το κόσμο. Επίσης, οι παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση ημικρανίας περιλαμβάνουν:
  • ορμονικές μεταβολές
  • κατανάλωση κάποιων τροφών (π.χ. παλαιωμένα τυριά, επεξεργασμένες αλμυρές τροφές, πρόσθετα γλυκαντικά)
  • αυστηρή δίαιτα
  • κατανάλωση αλκοόλ
  • έντονο καθημερινό στρες
  • αλλαγές στο κύκλο ύπνου-αφύπνισης
  • αλλαγές καιρού και
  • έντονα εξωτερικά ερεθίσματα
Οι κρίσεις ημικρανίας διαρκούν από 2 εώς 72 ώρες και μπορεί να προκαλέσουν σημαντικό πόνο και αίσθημα δυσφορίας, με αποτέλεσμα ο πόνος να αδρανοποιεί τον ασθενή και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ανάμεσα στα συμπτώματα που προηγούνται μιας κρίσης ημικρανίας συγκαταλέγονται:
  • η αύρα
  • λάμψεις φωτός
  • τυφλά σημεία
  • μούδιασμα στη μία πλευρά του προσώπου ή στο χέρι ή το πόδι

Πώς σχετίζονται η ημικρανία και η κατάθλιψη;

Η πεσμένη διάθεση δεν συγκαταλέγεται στις τυπικές αιτίες της ημικρανίας, όμως κάποιοι ασθενείς αναφέρουν ότι πριν την εμφάνιση μια κρίσης ημικρανίας αισθάνονται τη διάθεσή τους πολύ πεσμένη. Υπάρχουν ενδείξεις, που έχουν προκύψει από επιστημονικές μελέτες, ότι υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ημικρανίας και της κατάθλιψης.
Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν εμφανίζουν κρίσεις ημικρανίας και πολλοί άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες δεν εμφανίζουν κατάθλιψη. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό εύρημα της επιστημονικής κοινότητας αναφέρει πως οι κρίσεις ημικρανίας αυξάνουν κατά 2 με 4 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.
Ένα επίσης κοινό γνώρισμα των δύο παθήσεων είναι η επεισοδιακή τους φύση, καθώς και η δυσκολία που δημιουργούν στη καθημερινή λειτουργικότητα του ατόμου. Μειωμένη παραγωγικότητα, αδυναμία διαχείρισης καθημερινών υποχρεώσεων, κοινωνική και επαγγελματική αποχή είναι κάποια από τα κοινά αποτελέσματα που επιφέρουν η ημικρανία και η κατάθλιψη.
Αποτελέσματα από πρόσφατες γενετικές μελέτες καταδεικνύουν την αμφίδρομη σχέση των δύο διαταραχών. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό στο επιστημονικό περιοδικό “Cephalalgia” αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η μια διαταραχή αύξησε τον κίνδυνο για την άλλη και το αντίστροφο. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι γονίδια από τα σεροτονεργικά, ντοπαμινεργικά και GABAεργικά συστήματα καθώς και παραλλαγές στα γονίδια MTHFR και BDNF είναι ισχυροί υποψήφιοι στην αιτιολογία και των δύο διαταραχών.
Τέλος, το γεγονός ότι η φαρμακευτική πρόληψη ή αντιμετώπιση, στις δύο αυτές διαφορετικές κλινικές οντότητες, βασίζεται στην ίδια τάξη φαρμακευτικών ουσιών δε στοιχειοθετεί κοινή αιτιολογία. Διευρύνει όμως τις πιθανότητες να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο διαταραχών, κάτι που θα αποτελέσει τον πυρήνα για νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες στο άμεσο μέλλον.
Συγγραφή: Αλίκη Ελένη Πουλή 
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University,
School of Medicine, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health
Βιβλιογραφία:
Amoozegar F. Depression comorbidity in migraine. Int Rev Psychiatry. 2017;6:1-12.
Headache Classification Subcommittee of the International Headache Society (2004). «The International Classification of Headache Disorders: 2nd edition». Cephalalgia 24 (Suppl 1): 9–160. doi:10.1111/j.1468-2982.2004.00653.x
Migraine: Symptoms and Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/dxc-20202434
Yang Y, Ligthart L, Terwindt GM, et al. Genetic epidemiology of migraine and depression. Cephalalgia. 2016;36:679-691.
Πηγή: maxmag.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *