Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμψύχωση του Αγωνιστή Εαυτού


compassion compass

Γράφει η κυρία Αλίκη Ελένη Πουλή Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, Pg. Dip, MSc Psychiatry, Cardiff University School of Medicine, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health

Αγωνιστής εαυτός είναι καθένας που καθημερινά, συνήθως σιωπηλά καταβάλλει τη δική του προσπάθεια σε όποιο στόχο ή στόχους έχει θέσει. 

Οι προσωπικοί αγώνες έχουν πάντα υψηλό συναισθηματικό πρόσημο, γιατί αφορούν πάντα το ίδιο το άτομο. Πολλές φορές είναι διαρκείας με πολλά εμπόδια, αισθήματα αποτυχίας, απογοήτευσης και συμπεριφορές παραίτησης. Ο καθένας έχει τους προσωπικούς του στόχους, τις προκλήσεις και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει. Είναι αρκετές οι στιγμές, που ο αγωνιστής εαυτός εξουθενώνεται από την προσπάθεια.
Η άρνηση και η κόπωση είναι συχνά αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα, εκείνες οι στιγμές ζητούν επιτακτικά την αποδοχή του κουρασμένου πια αγωνιστή. Για να μπορέσει το άτομο ν’ ανασυνταχθεί και να συνεχίσει, θα πρέπει να αποδεχτεί και να βιώσει την άρνηση και τη κόπωση που νιώθει. Αποδοχή και εμψύχωση είναι τα δύο συστατικά που αποτελούν την ασπίδα του αγωνιστή εαυτού, ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται για να καταφέρει τους στόχους του και να εξελιχθεί.

Προς τον Αγωνιστή Εαυτό

“Θα τα καταφέρεις, γι άλλη μια φορά τους προσωπικούς αγώνες μη τους κλαις, μη τους υποτιμάς”.
Είναι αυτοί οι πιο καθαροί, οι πιο αληθινοί, αν και πάντα μένουν αδόκητοι, μα αυτό είναι που τους κρατά μακριά από τις αδιάκριτες γλώσσες και τους εξυψώνει. Οι προσωπικοί αγώνες είναι γεμάτοι στροφές, γεμάτοι τραχείς δρόμους και διαδρομές όλο σκοτάδι, όλο κόπωση και καμιά φορά σε αποκαρδιώνουν.
Κουράζεσαι τα παρατάς! Αλλά τι είναι η ζωή, αν δεν έχει αγώνες; Μια ευθεία γραμμή, δεν έχει εξέλιξη, δεν έχει ωρίμανση και εσύ μένεις ίδιος γιατί δεν αξιοποιείς τίποτα που περνά από μπροστά σου. Ενώ αν αγωνίζεσαι πόση αντοχή και ψυχική κατάσταση χτίζεις, πόση ομορφιά μέσα σου και ευλογία να νιώθεις αλλά και να είσαι άνθρωπος αληθινός με ψυχή μαχόμενη και χαρακτήρα δοκιμασμένο.
Είσαι από εκείνους που επάξια επιβεβαιώνουν ότι ο άνθρωπος είναι ικανός για το μεγαλύτερο καλό. Το καλό έρχεται μετά από ψυχική γυμναστική και αγώνα. Αναγνωρίζουμε πως αυτός που αγωνίζεται, για ό,τι αγωνίζεται είναι αξιοσέβαστος, γιατί φροντίζει η ψυχή του να γυμνάζεται και να δυναμώνει.
Είναι προσωπικός αγώνας, που η αιτία είναι στους άλλους κρυφή, μα το κάλλος του αγωνιστή είναι φανερό. Θαμπώνει ανεξήγητα και δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς γιατί ετούτος έχει κάτι.
Καμιά φορά το βαφτίζουν ταλέντο, προσόντα κι άλλες δύναμη…αλλά ο κρυφός αγωνιστής ξέρει και δεν θέλει κουβέντα επαινετική. Θέλει μόνο να συγκεραστεί (συνενωθεί) με άλλους αγωνιστές και τότε θα διαπρέψει, θα βρει την “πατρίδα του.


Πηγή: MAXMAG

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυπνία . Μπορώ ν

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *