Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημιουργικότητα: Οφέλη & Παγίδες

dimioyrgikotita ofeli
Photo by Roman Kraft on Unsplash


Οι δραστηριότητες αναδημιουργίας και δημιουργικότητας δρουν προστατευτικά για το άτομο καθώς μέσα από αυτές αναπτύσσει νέες δεξιότητες ή εξελίσσει ήδη υπάρχουσες, αυξάνει το αίσθημα της αυτό-αποτελεσματικότητας και της αυτοπεποίθησης, μαθαίνει να διαχειρίζεται συναισθήματα θυμού, άγχους και αβεβαιότητας.

Θα μπορούσε να είναι Δημιουργώ άρα απολαμβάνω να υπάρχω… Κι αυτό γιατί είναι ρήμα ενεργητικό κλείνει μέσα του σκέψη, συναίσθημα και δράση.
Ο δημιουργός ενεργεί: συλλαμβάνει μια ιδέα, οποιαδήποτε ιδέα και την κάνει πραγματικότητα της δίνει μορφή, υπόσταση και πολλές φορές αν όχι όλες, η δημιουργία ή το δημιούργημα του είναι ένα θεραπευτικό παράθυρο.
Το πρόσημο της αναδημιουργίας είναι σχεδόν πάντα θετικό. Κομίζει, φέρει χαρά ή/και ικανοποίηση στο άτομο που δημιουργεί. Ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης, ικανοποίηση μιας δευτερογενούς ανάγκης, ικανοποίηση της ολοκλήρωσης ενός στόχου. Ταυτόχρονα αυξάνει το αίσθημα της αυτό αποτελεσματικότητας και της ευχαρίστησης του ατόμου που δημιουργεί/πράττει.
Άλλες φορές η δημιουργικότητα μπορεί να είναι πνευματική, άλλες χειρωνακτική και άλλες συνδυάζονται και οι δύο υποστάσεις.
Δημιουργικό είναι να μαγειρέψουμε μια νέα συνταγή ή το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων.
Δημιουργικό είναι να φροντίσουμε τον χώρο μας, να φτιάξουμε κάτι χειροποίητο, να χορέψουμε, να γράψουμε, να εκφραστούμε, να παίξουμε να μάθουμε κάτι νέο, να ακολουθήσουμε μια νέα διαδρομή.
Οι δραστηριότητες αναδημιουργίας ή δημιουργικής απασχόλησης είναι ποικίλες και οι συνδυασμοί τους αμέτρητοι ανάλογα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και το στάδιο της ζωής.
Υπάρχουν δραστηριότητες που είναι εστιασμένες στο άτομο, στους άλλους (κοινωνικές) και φυσικές (σωματικές). Όποιο είδος ή συνδυασμό επιλέξουμε τα οφέλη για τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση είναι παρόντα.
Οφέλη και Παγίδες
Οι δραστηριότητες αναδημιουργίας/ δημιουργικότητας δρουν προστατευτικά για το άτομο καθώς μέσα από αυτές αναπτύσσει νέες δεξιότητες ή εξελίσσει ήδη υπάρχουσες, αυξάνει το αίσθημα της αυτό- αποτελεσματικότητας και της αυτοπεποίθησης, μαθαίνει να διαχειρίζεται συναισθήματα θυμού, άγχους και αβεβαιότητας. Επίσης, εκπληρώνεται η ανάγκη της έκφρασης αλλά και η σύνδεση με τους άλλους στην περίπτωση των δραστηριοτήτων που είναι εστιασμένες στους άλλους/ κοινωνικές.
Παράλληλα όταν αρχίσουμε να καταπιανόμαστε με οτιδήποτε θεωρούμε δημιουργικό, ενεργοποιείται στον εγκέφαλο, ο μηχανισμός επιβράβευσης που ελέγχει τη μνήμη και τη συμπεριφορά.
Ο μηχανισμός επιβράβευσης, συνδυάζοντας τη δραστηριότητα με το συναίσθημα ευχαρίστησης, δημιουργεί τις κατάλληλες συνδέσεις ώστε στο μέλλον να επαναλάβουμε τη δημιουργική δραστηριότητα.
Μελέτες αναφέρουν πως οι δραστηριοποίηση μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ανεβάζει τα επίπεδα διάθεσης και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Πολύ συχνά συνδέουμε τη δημιουργικότητα με την επιτυχία, την αποδοχή/ αναγνώριση των άλλων ή και την οικονομική ανταμοιβή.
Η δημιουργικότητα με μοναδικούς «προορισμούς – στόχους» την επιτυχία, την αναγνώριση και την οικονομική ανταμοιβή συχνά μπορεί να συνοδεύεται από άγχος, στεναχώρια, πίεση στον εαυτό, αδράνεια ή και αναβλητικότητα.
Όταν αποσυνδέσουμε τη δημιουργικότητα από τους προκαθορισμένους «προορισμούς» και την αφήσουμε να μας οδηγήσει τότε η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που θα μας προσφέρει θα είναι ουσιαστικοί μας «σύντροφοι».
Συχνά, μπορεί να έχουμε μειωμένη όρεξη να δραστηριοποιηθούμε και να επιλέξουμε μια δραστηριότητα παθητική, ωστόσο εάν ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα δημιουργική και περισσότερο ενεργητική, παρατηρούμε ότι το κίνητρο και η διάθεση μας αυξάνονται προοδευτικά και τα αποτελέσματα, μας βρίσκουν πιο ευδιάθετους και ικανοποιημένους απ’ όταν ξεκινήσαμε.
*Η κ. Αλίκη Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dip, MSc Ψυχιατρική
ygeiamou.gr
Πηγές:
Goodman, W. K., Geiger, A. M., & Wolf, J. M. (2017), Leisure activities are linked to mental health benefits by providing time structure: comparing employed, unemployed and homemakers, Journal of epidemiology and community health, 71(1), 4–11.
– Griffiths, S. (2003), Arts and creativity: A mental health promotion tool for young African and Caribbean men, Mental Health Review, 8(3), 26–30.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συμπτώματα Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στους ενήλικες

  Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash Επιμέλεια Ψ Fitness Team Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες συχνά φαίνεται διαφορετική από τη ΔΕΠΥ στα παιδιά. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα κοινά συμπτώματα της ΔΕΠΥ ενηλίκων περιλαμβάνουν: Πρόβλημα με την προσοχή σε δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση, συνομιλίες και διαλέξεις Αποσπάση προσοχής από άσχετες σκέψεις Συχνές διακοπές συνομιλητών κατά τη διάρκεια ενός διαλόγου  Αποτυχία ολοκλήρωσης εργασιών, ακόμη και αυτών που είναι απλές Παράβλεψη λεπτομερειών, με αποτέλεσμα απρόσεκτα λάθη και ελλιπή εργασία Κακές οργανωτικές δεξιότητες Απροσεξία και απώλεια ή εσφαλμένη τοποθέτηση αντικειμένων Αναβλητικότητα Συχνή δυσκολία συνέπειας σε καθορισμένες συναντήσεις ή προθεσμίες  Έκφραση σχολίων που μπορεί να είναι αγενή ή ανακριβή χωρίς προηγούμενη σκέψη  Απερίσκεπτη ή παρορμητική συμπεριφορά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πιθανές συνέπειες  Υπερευαισθησία στην κριτική Συνεχής αναστάτωση ή υπερένταση Συχν...

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2024

  Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Α...

"Πως αναγνωρίζω τα πρώιμα συμπτώματα μανίας" της Carrie Cantwell

  Γράφει η Carrie Cantwell  National Alliance on Mental Illness Μετάφραση- Επιμέλεια: Ψ Fitness Team Έχω διπολική διαταραχή. Είναι τόσο κομμάτι του εαυτού μου όσο και το ότι είμαι αριστερόχειρας. Έχω αποδεχτεί τη διάγνωσή μου, αλλά πρέπει ακόμα να εργαστώ για να προσέχω τα συμπτώματά μου, καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να έρθει με έλλειψη αυτογνωσίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την υπομανία (μια λιγότερο σοβαρή μορφή μανίας). Η υπομανία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί γιατί τη στιγμή που την έχω με κάνει να νιώθω ότι πετάω. Η δυσκολία έρχεται όταν συμμετέχω σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες δίνοντας ελάχιστη ή καθόλου σημασία στις συνέπειες των ενεργειών αυτών. Ωστόσο, η υπομανία είναι απλώς μια στάση στο δρόμο προς την πλήρη, καταστροφική μανία. Έχω εντοπίσει μερικές κόκκινες σημαίες για να προσέχω αυτό το σήμα ότι κατευθύνομαι προς τη μανία. Ανακάλυψα ότι ο εντοπισμός αυτών των ενδείξεων από νωρίς μπορεί να με βοηθήσει να αποτρέψω ένα πλήρες μανιακό επεισόδιο.   Αυ...

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *