Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημιουργικότητα: Οφέλη & Παγίδες

dimioyrgikotita ofeli
Photo by Roman Kraft on Unsplash


Οι δραστηριότητες αναδημιουργίας και δημιουργικότητας δρουν προστατευτικά για το άτομο καθώς μέσα από αυτές αναπτύσσει νέες δεξιότητες ή εξελίσσει ήδη υπάρχουσες, αυξάνει το αίσθημα της αυτό-αποτελεσματικότητας και της αυτοπεποίθησης, μαθαίνει να διαχειρίζεται συναισθήματα θυμού, άγχους και αβεβαιότητας.

Θα μπορούσε να είναι Δημιουργώ άρα απολαμβάνω να υπάρχω… Κι αυτό γιατί είναι ρήμα ενεργητικό κλείνει μέσα του σκέψη, συναίσθημα και δράση.
Ο δημιουργός ενεργεί: συλλαμβάνει μια ιδέα, οποιαδήποτε ιδέα και την κάνει πραγματικότητα της δίνει μορφή, υπόσταση και πολλές φορές αν όχι όλες, η δημιουργία ή το δημιούργημα του είναι ένα θεραπευτικό παράθυρο.
Το πρόσημο της αναδημιουργίας είναι σχεδόν πάντα θετικό. Κομίζει, φέρει χαρά ή/και ικανοποίηση στο άτομο που δημιουργεί. Ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης, ικανοποίηση μιας δευτερογενούς ανάγκης, ικανοποίηση της ολοκλήρωσης ενός στόχου. Ταυτόχρονα αυξάνει το αίσθημα της αυτό αποτελεσματικότητας και της ευχαρίστησης του ατόμου που δημιουργεί/πράττει.
Άλλες φορές η δημιουργικότητα μπορεί να είναι πνευματική, άλλες χειρωνακτική και άλλες συνδυάζονται και οι δύο υποστάσεις.
Δημιουργικό είναι να μαγειρέψουμε μια νέα συνταγή ή το αγαπημένο φαγητό των παιδικών μας χρόνων.
Δημιουργικό είναι να φροντίσουμε τον χώρο μας, να φτιάξουμε κάτι χειροποίητο, να χορέψουμε, να γράψουμε, να εκφραστούμε, να παίξουμε να μάθουμε κάτι νέο, να ακολουθήσουμε μια νέα διαδρομή.
Οι δραστηριότητες αναδημιουργίας ή δημιουργικής απασχόλησης είναι ποικίλες και οι συνδυασμοί τους αμέτρητοι ανάλογα με την ηλικία, τα ενδιαφέροντα και το στάδιο της ζωής.
Υπάρχουν δραστηριότητες που είναι εστιασμένες στο άτομο, στους άλλους (κοινωνικές) και φυσικές (σωματικές). Όποιο είδος ή συνδυασμό επιλέξουμε τα οφέλη για τη διάθεση, την αυτοπεποίθηση και την ικανοποίηση είναι παρόντα.
Οφέλη και Παγίδες
Οι δραστηριότητες αναδημιουργίας/ δημιουργικότητας δρουν προστατευτικά για το άτομο καθώς μέσα από αυτές αναπτύσσει νέες δεξιότητες ή εξελίσσει ήδη υπάρχουσες, αυξάνει το αίσθημα της αυτό- αποτελεσματικότητας και της αυτοπεποίθησης, μαθαίνει να διαχειρίζεται συναισθήματα θυμού, άγχους και αβεβαιότητας. Επίσης, εκπληρώνεται η ανάγκη της έκφρασης αλλά και η σύνδεση με τους άλλους στην περίπτωση των δραστηριοτήτων που είναι εστιασμένες στους άλλους/ κοινωνικές.
Παράλληλα όταν αρχίσουμε να καταπιανόμαστε με οτιδήποτε θεωρούμε δημιουργικό, ενεργοποιείται στον εγκέφαλο, ο μηχανισμός επιβράβευσης που ελέγχει τη μνήμη και τη συμπεριφορά.
Ο μηχανισμός επιβράβευσης, συνδυάζοντας τη δραστηριότητα με το συναίσθημα ευχαρίστησης, δημιουργεί τις κατάλληλες συνδέσεις ώστε στο μέλλον να επαναλάβουμε τη δημιουργική δραστηριότητα.
Μελέτες αναφέρουν πως οι δραστηριοποίηση μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ανεβάζει τα επίπεδα διάθεσης και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Πολύ συχνά συνδέουμε τη δημιουργικότητα με την επιτυχία, την αποδοχή/ αναγνώριση των άλλων ή και την οικονομική ανταμοιβή.
Η δημιουργικότητα με μοναδικούς «προορισμούς – στόχους» την επιτυχία, την αναγνώριση και την οικονομική ανταμοιβή συχνά μπορεί να συνοδεύεται από άγχος, στεναχώρια, πίεση στον εαυτό, αδράνεια ή και αναβλητικότητα.
Όταν αποσυνδέσουμε τη δημιουργικότητα από τους προκαθορισμένους «προορισμούς» και την αφήσουμε να μας οδηγήσει τότε η ευχαρίστηση και η ικανοποίηση που θα μας προσφέρει θα είναι ουσιαστικοί μας «σύντροφοι».
Συχνά, μπορεί να έχουμε μειωμένη όρεξη να δραστηριοποιηθούμε και να επιλέξουμε μια δραστηριότητα παθητική, ωστόσο εάν ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα δημιουργική και περισσότερο ενεργητική, παρατηρούμε ότι το κίνητρο και η διάθεση μας αυξάνονται προοδευτικά και τα αποτελέσματα, μας βρίσκουν πιο ευδιάθετους και ικανοποιημένους απ’ όταν ξεκινήσαμε.
*Η κ. Αλίκη Ελένη Πουλή είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dip, MSc Ψυχιατρική
ygeiamou.gr
Πηγές:
Goodman, W. K., Geiger, A. M., & Wolf, J. M. (2017), Leisure activities are linked to mental health benefits by providing time structure: comparing employed, unemployed and homemakers, Journal of epidemiology and community health, 71(1), 4–11.
– Griffiths, S. (2003), Arts and creativity: A mental health promotion tool for young African and Caribbean men, Mental Health Review, 8(3), 26–30.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *