Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας



Έρευνα- Επιμέλεια: 

Ψ Fitness Team

Αλίκη Ελένη Πουλή, MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.

Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας. 

Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους.

Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων.

Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας.

Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. 

Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας

Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν είναι απλή. Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα συμπτώματα με τον ίδιο τρόπο που μπορούμε να μετράμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως στο διαβήτη. Κάθε ψυχική ασθένεια έχει το δικό της σύνολο μοναδικών συμπτωμάτων, αν και τα συμπτώματα συχνά επικαλύπτονται. 

Τα κοινά σημεία ή/και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα θλίψης ή απόσυρσης για περισσότερες από δύο εβδομάδες
  • Προσπάθεια ή πρόθεση ή σχέδιο αυτοκαταστροφής
  • Σοβαρή, εκτός ελέγχου, ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που προκαλεί βλάβη στον εαυτό ή στους άλλους
  • Ξαφνικός έντονος φόβος χωρίς λόγο, μερικές φορές με  ταχυκαρδία, σωματική δυσφορία ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους
  • Βλέποντας, ακούγοντας ή πιστεύοντας πράγματα που δεν είναι αληθινά
  • Υπερβολική χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών
  • Έντονες αλλαγές στη διάθεση, συμπεριφορά, προσωπικότητα ή συνήθειες ύπνου
  • Έντονη δυσκολία συγκέντρωσης ή υπερκινητικότητα
  • Έντονες ανησυχίες ή φόβοι που παρεμβαίνουν ή παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες
Φροντίζοντας τη Ψυχική σας Υγεία

  • Μιλήστε για τα συναισθήματα σας. Μιλώντας για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σε καλή ψυχική υγεία και να αντιμετωπίσετε στιγμές που αισθάνεστε προβληματισμένοι.

  • Παραμείνετε σωματικά ενεργοί. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση απελευθερώνει χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας και να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, να κοιμηθείτε και να νιώσετε καλύτερα.

  • Ακολουθήστε υγιεινή και θρεπτική διατροφή. Υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ του τι τρώμε και του πώς αισθανόμαστε, για παράδειγμα, η καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν να έχουν άμεση επίδραση. Αλλά το φαγητό μπορεί επίσης να έχει μακροχρόνια επίδραση στην ψυχική σας υγεία. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών για να παραμείνει υγιής και να λειτουργεί καλά, όπως και τα άλλα όργανα στο σώμα σας. Μια διατροφή που είναι καλή για τη σωματική σας υγεία είναι επίσης καλή για την ψυχική σας υγεία.

  • Κρατήστε επαφή με τους γύρω σας. Ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί και υποστηρικτικοί φίλοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη πίεση της καθημερινότητας. Οι φίλοι και η οικογένεια μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε ότι είστε μέλος μιας ομάδας και σας φροντίζουν. Μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές απόψεις από ό, τι συμβαίνει μέσα στο δικό σας κεφάλι. Μπορούν να σας κρατήσουν ενεργοποιημένους, να σας κρατήσουν προσγειωμένους και να σας βοηθήσουν να λύσετε πρακτικά προβλήματα.

  • Καταναλώστε αλκοόλ με σύνεση. Συχνά πίνουμε αλκοόλ για να αλλάξουμε τη διάθεσή μας. Μερικοί άνθρωποι πίνουν για να αντιμετωπίσουν τον φόβο ή τη μοναξιά, αλλά το αποτέλεσμα είναι μόνο προσωρινό. Όταν ολοκληρωθεί η επίδραση του αλκοόλ, αισθάνεστε χειρότερα λόγω του τρόπου με τον οποίο τα συμπτώματα στέρησης αλκοόλ επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας και το υπόλοιπο σώμα σας. Το ποτό δεν είναι ένας καλός τρόπος για να διαχειριστούμε δύσκολα συναισθήματα. Εκτός από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει το αλκοόλ στο σώμα σας, θα χρειαζόσασταν όλο και περισσότερο αλκοόλ κάθε φορά για να νιώσετε την ίδια βραχυπρόθεσμη χαλάρωση - ευφορία. Υπάρχουν πιο υγιείς και βοηθητικοί τρόποι αντιμετώπισης των δύσκολων καιρών. Το περιστασιακό ελαφρύ ποτό είναι απολύτως υγιές και απολαυστικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

  • Κάντε ένα διάλλειμα. Μια αλλαγή περιβάλλοντος ή μια αλλαγή του ρυθμού είναι καλή για την ψυχική σας υγεία. Θα μπορούσε να είναι μια πεντάλεπτη παύση από τον καθαρισμό της κουζίνας σας, ένα μισάωρο μεσημεριανό διάλειμμα στη δουλειά ή ένα σαββατοκύριακο εξερεύνηση σε ένα καινούργιο τόπο. Λίγα λεπτά μπορεί να είναι αρκετά για να σας αποσυμπιέσουν. Δώστε στον εαυτό σας λίγο ατομικό χρόνο και χώρο. Κάποιες φορές ο κόσμος εκεί έξω μπορεί να περιμένει!

  • Κάντε κάτι που σας ευχαριστεί και σας ικανοποιεί. Η ευχαρίστηση σας βοηθά να νικήσετε το άγχος και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας. 

  • Ζητήστε βοήθεια. Κανείς μας δεν είναι υπεράνθρωπος. Όλοι κουραζόμαστε και μπορεί να αισθανθούμε ότι δεν αντέχουμε. Εάν τα πράγματα γίνουν δυσβάστακτα για εσάς και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε, ζητήστε βοήθεια. Η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας μπορεί να είναι σε θέση να σας προσφέρουν πρακτική βοήθεια ή να σας ακούσουν. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κατάλληλο ειδικό ψυχικής υγείας στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

  • Φρονίστε τους άλλους. Η φροντίδα των άλλων είναι συχνά ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης των σχέσεων με τους κοντινούς σας ανθρώπους. Μπορεί ακόμη και να σας φέρει πιο κοντά. Γιατί να μην μοιραστείτε τις ικανότητές σας ευρύτερα εθελοντικά σε μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση; Η παροχή βοήθειας στους άλλους μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ότι είστε χρήσιμος και να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας.

  • Αποδεχτείτε τον εαυτό σας. Είμαστε όλοι διαφορετικοί. Είναι πολύ πιο βοηθητικό να αποδέχεσαι ότι είσαι μοναδικός παρά να εύχεσαι να μοιάζεις περισσότερο με κάποιον άλλο. Το να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας για να μάθετε νέες δεξιότητες, να επισκεφθείτε νέα μέρη και να κάνετε νέους φίλους.Η καλή αυτοεκτίμηση σας βοηθά να ανταπεξέλθετε όταν η ζωή παίρνει δύσκολη τροπή. Η αποδοχή του εαυτού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατηθείτε όταν εμφανίζονται δυσκολίες.
Mental Health Foundation, How to Look After Your Mental Health, www.mentalhealth.org.uk

Το παρόν δεν υποκαθιστά επίσημη διάγνωση ή πρόταση θεραπείας. Εάν εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο αντιμετωπίζει δυσκολίες ψυχικής υγείας, συμβουλευτείτε ειδικό ψυχικής υγείας που πληροί τα επιστημονικά και νόμιμα κριτήρια της άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου ή του Ψυχιάτρου. Σε περίπτωση που υπάρχει έκτακτη ανάγκη καλέστε το 166 ή μεταβείτε στο εφημερεύον Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *