Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς η ευγένεια επηρεάζει τις καθημερινές συναλλαγές μας;

 

Photo by Third Serving on Unsplash

Γράφει η κυρία Αλίκη Ελένη Πουλή, MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health.

Οι καθημερινές συναλλαγές μας ξεκινούν και τελειώνουν με βασικό παράγοντα την ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση. Σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα που περικλείει την εξυπηρέτηση κάποιου αιτήματος, όπως σ’ ένα ταμείο σούπερ μάρκετ, στο γκισέ μιας τράπεζας, σ’ ένα οποιοδήποτε κατάστημα ή ακόμα στο τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση πελατών, το στοιχείο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης είναι παρόν.

Ευγένεια και μάθηση

Ευγένεια ορίζεται η καλή συμπεριφορά που διέπεται από ήθος, σεβασμό, ηρεμία, υπομονή και κατανόηση. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν την ευγένεια, αρετή , καθώς ο «άριστος» άνθρωπος ήταν πάντα ευγενής. Διδάσκεται σε μικρή ηλικία από την οικογένεια και το πλαίσιο του σχολείου. Πολλές φορές η ευγένεια μαθαίνεται μέσα από την παρατήρηση, καθώς τ’ άλλα άτομα δρουν ως πρότυπα- μοντέλα για τον παρατηρητή.

Στη συνέχεια η παρατηρούμενη ευγενική συμπεριφορά αποτελεί μοντέλο μίμησης και διαδραματίζεται από τον παρατηρητή. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι η ευγένεια είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Σύμφωνα με τους κοινωνικούς και ανθρωπιστικούς επιστήμονες, η ευγένεια είναι μια κοινωνική δεξιότητα, η οποία εκφράζεται μέσω της συμπεριφοράς λεκτικής και μη λεκτικής. Λεκτικές εκφράσεις όπως «Ευχαριστώ», «Παρακαλώ», «Με συγχωρείτε» υποδεικνύουν τη λεκτική έκφραση της ευγένειας.

Παραδείγματα μη λεκτικής συμπεριφοράς που υποδεικνύουν ευγενική συμπεριφορά περιλαμβάνουν: το χαμόγελο, τη παραχώρηση θέσης σε κάποιον που έχει ανάγκη στο λεωφορείο, το κράτημα μιας πόρτας όταν ακολουθούν και άλλα άτομα, η επίδειξη υπομονής σε μια ουρά εξυπηρέτησης, κ.α.

Ποιοι οι λόγοι έλλειψης ευγένειας;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι παραπονιούνται ότι η ευγένεια έχει εκλείψει στις μέρες μας. Όπως και εκείνοι που ταυτίζουν την ευγενική συμπεριφορά με ένδειξη αδυναμίας και μαλθακότητας.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Sifianou & Tzanne (2010) που διεξήχθη μέσα από ερωτηματολόγια σχετικά με τις αντιλήψεις της ευγένειας και της αγένειας στην Ελλάδα οι βασικοί λόγοι έλλειψης ευγένειας είναι:

  • Ο γρήγορος ρυθμός ζωής
  • Το ατομικό συμφέρον
  • Η κατάπτωση των ηθικών αξιών
  • Η ξενοφοβία
  • Η έλλειψη παιδείας
  • Ο ρατσισμός
  • Η απόρριψη κανόνων συμπεριφοράς
Ευγένεια και κοινωνική αλληλεπίδραση

Το στοιχείο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης είναι παρόν στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις καθημερινές συναλλαγές. Ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης είναι η ευγένεια. Από την πλευρά αυτού που εξυπηρετεί αλλά και από την πλευρά αυτού που εξυπηρετείται, η ευγενική συμπεριφορά αποτελεί ένα παράγοντα κλειδί για την επιτυχή έκβαση της αλληλεπίδρασης.

“Εάν ο χρόνος είναι χρήμα τότε η ευγένεια είναι καθαρό κέρδος. Κανείς δεν θέλει να εξυπηρετήσει ή να εξυπηρετηθεί από ένα αγενές άτομο.”

Η διατύπωση ενός αιτήματος με ευγενικό τρόπο προδιαθέτει το εκάστοτε άτομο να σας εξυπηρετήσει άρτια αλλά και να ανταποδώσει την ευγενική σας συμπεριφορά. Επιπροσθέτως κινητοποιεί αλλά και προσφέρει ικανοποίηση και στις δύο πλευρές. Παράλληλα αποτελεί συμπεριφορά- πρότυπο για τους παρόντες παρατηρητές. Παρατηρώντας κάποιον σε μια σειρά εξυπηρέτησης, ο οποίος διατύπωσε το αίτημα του μ’ ευγενικό τρόπο και εξυπηρετήθηκε άρτια, άρα επιβραβεύτηκε για αυτή του τη συμπεριφορά, ο επόμενος στη σειρά είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει τον ίδιο τρόπο (ευγένεια) ώστε να λάβει την ίδια ποιότητα εξυπηρέτησης.

Για πολλούς ανθρώπους οι καθημερινές συναλλαγές ορίζονται ως βαρετές, δυσάρεστες, αβέβαιες ή και απειλητικές. Η εμπειρία των καθημερινών συναλλαγών μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη, πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική όταν διέπεται από την ευγένεια. Εάν η ευγένεια είναι εγγενής και αυθεντική τότε ακόμα καλύτερα. Όμως ακόμη και η προσχηματική ευγένεια σε μια γρήγορη συναλλαγή αφήνει πάντα θετικό πρόσημο στις καθημερινές μας συναλλαγές.

Βιβλιογραφία:

Ambady, N., Koo, J., Lee, F., & Rosenthal, R. (1996). More than words: Linguistic and nonlinguistic politeness in two cultures. Journal of Personality and Social Psychology70(5), 996.

Can Babies Tell Right From Wrong?, Babies at Yale University’s Infant Cognition Center respond to “naughty” and “nice” puppets., May 5, 2010

Sifianou, M. and Tzanne, A. 2010.Conceptualizations of politeness and impoliteness in Greek. Intercultural Pragmatics 7/4: 661-687

Πρώτη Δημοσίευση: maxmag.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση

  Photo by Kieran White on Unsplash «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Ένα διαχρονικό ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο, καθιστώντας τις εορταστικές περιόδους ένα ιδιαίτερα αγχωτικό διάστημα - Τι κάνουμε λοιπόν; Τα Χριστούγεννα εκτός από πεδίο στολισμένο λαμπρό με χιλιάδες λαμπιόνια είναι και πεδίο «μάχης» λαμπρό… εσωτερικής και εξωτερικής. Μερικά διλήμματα έχουν τη τιμητική τους την περίοδο των γιορτών, τείνουν να είναι σταθερά στο χρόνο, κυρίως από την περίοδο της ενηλικίωσης και έπειτα. Remaining Time -0:00 Fullscreen Mute Ένα από αυτά που θα το χρίζαμε διαχρονικό είναι «Να περάσω τις γιορτές με την οικογένεια ή τους φίλους μου;». Τι πρέπει να κάνω; Τι είναι σωστό; Πως ν’ αποφασίσω, κι αν πληγώσω τους δικούς μου, κι αν με κακολογήσουν κι αν με χρειάζονται οι φίλοι μου κι εγώ δεν είμαι εκεί; Και άλλες τόσες σκέψεις που γεννούν ανησυχία, άγχος, ενοχές και καμιά φορά και θυμό. Τι κάνουμε συνήθως; Θα γίνουμε σούπερ Άγιοι Βασίληδες, θα πάρουμε

10 Οκτωβρίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Έρευνα- Επιμέλεια:   Ψ Fitness Team Αλίκη Ελένη Πουλή,  MSc Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, MBPsS, Division of Clinical Psychology, MSc, Pg. Dip Psychiatry, Cardiff University, School of Medicine, Specialized in School Health for Children and Adolescents, Member of IEPA Early Intervention in Mental Health . Κάθε ημέρα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας είναι Ημέρα Ψυχικής Υγείας.  Εργαζόμαστε καθημερινά για και με τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους, για τη διαχείριση των διαταραχών, τη βελτίωση της καθημερινότητας τους και τη ποιότητα της ζωής τους. Βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή για την ευαισθητοποίηση - ενημέρωση της κοινότητας και τη καταπολέμηση του στιγματισμού των ψυχικών νοσημάτων. Γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος του στίγματος στη Ψυχική Υγεία, βλέπουμε καθημερινά το όφελος από τη πρόσβαση και την εξειδικευμένη παροχή φροντίδας Ψυχικής Υγείας. Παλεύουμε και γιορτάζουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Κοινά Προειδοποιητικά Σημάδια Ψυχικής Ασθένειας Η διάγνωση των ψυχικών ασθενειών δεν

Το Βιο-Ψυχο-Κοινωνικό Μοντέλο της Υγείας

Η  επιστήμη πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για την ‘αποστειρωμένη’, εργαστηριακή και νομοτελειακή στάση απέναντι στις πραγματικές συνθήκες (in vivo). Το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση στην εφαρμογή της σύγχρονης Ιατρικής και Ψυχιατρικής επιστήμης. Τι είναι το Βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας; Το Βιοψυχοκοινωνικο μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York. Αποτελεί ταυτόχρονα μια φιλοσοφική προσέγγιση της κλινικής φροντίδας αλλά και ένα πρακτικό κλινικό οδηγό. Η ψυχολογία της υγείας καθώς και η ψυχοσωματική ιατρική βασίζονται στις αρχές του βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνήσουν σε βάθος τα αίτια της κλινικής εικόνας του θεραπευόμενου για να μπορούν να του παράσχουν τη κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.  Σύμφωνα με αυτή τη προσέγγιση οι συμπεριφορές, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συνθήκες διαβίωσης δύνανται να επηρεά

Επικοινωνήστε μαζί μας_Contact us

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *